Vjerojatno nismo svjesni koliko hrana koju svakodnevno jedemo ima značajan utjecaj na našu sposobnost fokusiranja, koncentracije i učenja, bez obzira je li riječ o školarcima ili odraslim osobama. Hrana je gorivo koje koristimo kako bismo normalno funkcionirali, razmišljali, igrali se ili radili.

Znanost je potvrdila da školarci koji dobro jedu, istovremenu pokazuju i dobre rezultate u školi, odnosno mogu se bolje koncentrirati, fokusirati i pamtiti tijekom školskih sati, ali i bolje učiti kod kuće. Ako ste primijetili da vaše dijete u posljednje vrijeme popušta u školi ili mu tijekom dana nedostaje energije za obavljanje svakodnevnih školskih i izvanškolskih aktivnosti, moguće je da je za to odgovorna upravo manjkava prehrana.

Riba – hrana za mozak

Pokazalo se da određene hranjive tvari djeci mogu pomoći da se bolje koncentriraju, a namirnice koje obiluju tim nutrijentima često nose epitet hrane za mozak. Interesantno je kako je riba jedna od najpopularnijih namirnica u kojoj je upakirano mnoštvo hranjivih tvari ključnih za optimalno zdravlje mozga.

  • Esencijalne omega-3 masne kiseline

Eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA) masna kiselina dvije su osnovne vrste omega – 3 masnih kiselina koje možemo pronaći u ribi, odnosno ribljem ulju. Ove dragocjene masne kiseline igraju ključnu ulogu u radu mozga, budući da pomažu u održavanju memorije, fokusiranja i koncentracije, ali isto tako i raspoloženja. Osim toga, važne su i za održavanje zdravlja srca i krvnih žila te dobre cirkulacije. Zanimljivo je spomenuti da DHA masnu kiselinu u visokim koncentracijama nalazimo upravo u moždanom tkivu gdje podržava njegov optimalni rad.

  • Vitamin D

Sunčani vitamin, kako ga često zovemo, je vitamin topljiv u mastima čiji popis blagotvornih uloga za organizam svakim danom biva sve dulji. Vitamin D najčešće povezujemo s pravilnim rastom, razvojem te zdravljem kostiju i zubi. No, među ostalim važnim ulogama, ovaj nutrijent može poboljšati funkciju imunosnoga sustava, a važan je i za živce koji prenose poruku između mozga i drugih dijelova tijela.

  • Vitamini B – skupine

U velikoj obitelji vitamina B nalazimo tri vrijedna vitamina koji su neophodni za poboljšanje funkcije mozga i održavanje zdravlja cjelokupnog živčanog sustava. Riječ je o vitaminima B1, B6 i B12. Iako svakodnevnim adekvatnim unosom ovih vitamina nećemo postati genijalcima, oni su esencijalni za održavanje normalnog pamćenja, fokusiranje i koncentraciju.

Preporuke za unos ribe ne razlikuju se za odrasle i djecu. Stoga bi se riba na jelovniku svakog školarca trebala naći barem dva puta tjedno. Dobar izbor predstavljaju skuša, srdela, papalina, oslić, orada, som i pastrva, a od morskih plodova škampi i račići.

Ideje kako svojim školarcima poslužiti ribu, potražite ovdje.

Nutricionistički tim Vitaminoteke

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo