Obavijest o kolačićima Hrvatske gospodarske komore

Obavijest o kolačićima stupa na snagu u 25.5.2018.

 

Za ispravan rad internetskih stranica Hrvatske gospodarske komore, njihovo unaprjeđenje te poboljšanje vašeg iskustva pregledavanja, ove stranice moraju na vaše računalo ili mobilni uređaj spremiti malenu količinu informacija u obliku takozvanih kolačića (engl. cookies). Nastavkom korištenja internetske stranice pristajete na uporabu kolačića. Kolačiće možete blokirati i nastaviti pregledavati stranicu, ali moguće je da vam neke funkcionalnosti stranice neće biti dostupne.

 

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje internetska stranica sprema na vašu terminalnu opremu (računalo ili mobilni uređaj) kada ju posjetite.

 

Za što se kolačići koriste?

Kolačići se mogu koristiti u razne svrhe. Najčešće se spremaju informacije poput preferiranog jezika stranice i drugih preferencija korisnika. Kasnije, kada opet otvorite istu stranicu, internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. To omogućuje stranici da prikaže informacije prilagođene vašim potrebama. Kolačići mogu spremati i neke osobne informacije kao što su vaše ime ili e-adresa u slučaju da im vi sami to omogućite unosom tih podataka negdje na internetskoj stranici. Kolačići nemaju pristup informacijama koje im vi niste dali i ne mogu pristupati drugim datotekama na vašem računalu.

 

Koje vrste kolačića postoje?

Kolačiće razlikujemo prema tome tko ih postavlja, koliko dugo ostaju spremljeni na vašem računalu te prema njihovoj namjeni.

Kolačiće može postaviti internetska stranica koju posjećujete (direktni kolačići) ili ih može postaviti neka druga domena putem internetske stranice koju posjećujete, npr. Google Analytics (kolačići treće strane).

 

Ovisno o trajanju kolačića, razlikujemo kolačiće sesije i trajne kolačiće. Kolačići sesije koriste se za povezivanje akcija korisnika tijekom jedne sesije preglednika. Sesija preglednika počinje kad otvorite prozor preglednika i završava kad ga zatvorite. Kolačić sesije privremeno se izrađuje i briše nakon zatvaranja preglednika. Trajni kolačići ostaju spremljeni na vašem uređaju tijekom vremena određenog u samom kolačiću te se aktiviraju pri svakom pojedinom posjetu internetskoj stranici koja je kolačić izradila. Primjeri trajanja kolačića su 1 mjesec, 6 mjeseci, 2 godine, trajno i slično.

 

Prema namjeni kolačiće dijelimo na četiri glavne vrste.

 • Strogo potrebni kolačići nužni su za pravilno funkcioniranje internetske stranice. Koriste se za omogućavanje osnovnih funkcionalnosti stranice.
 • Funkcionalni kolačići omogućuju pamćenje odabira i unosa korisnika kao što su odabir jezika stranice, korisničko ime i slično. Oni se koriste za pružanje naprednih i personaliziranih funkcionalnosti. Informacije koje ovi kolačići skupljaju povezane su s internetskom stranicom koju posjećujete i ne mogu pratiti vaše aktivnosti na drugim internetskim stranicama.
 • Analitički kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji koristite internetsku stranicu – koje stranice najčešće posjećujete, je li došlo do kakvih grešaka pri radu stranice, koliko je bilo posjetitelja na stranici i slično. Ti su podaci anonimni i ne mogu se povezati s pojedincem te se koriste isključivo za unaprjeđenje rada internetske stranice i ukupnog korisničkog iskustva.
 • Posljednja su skupina kolačića kolačići za (ciljano) oglašavanje. Oni omogućuju oglašavanje na mreži koje se može prilagoditi osobnim preferencijama tako da se prikazuju reklame koje su vama bitne i zanimljive i na internetskim stranicama HGK i izvan njih. Osim toga, koriste se i za ograničenje broja prikaza reklame te kao pomoć za učinkovitu provedbu reklamnih kampanja. Za više informacija o online reklamnim kolačićima i online privatnosti, molimo pogledajte upute koje je osmislila industrija oglašavanja, dostupne na http://www.youronlinechoices.com/hr/.

 

Koje vrste kolačića koristi HGK?

Kako bi vam bilo jasnije koje kolačiće koriste internetske stranice Hrvatske gospodarske komore te u koju svrhu, u nastavku su primjeri za svaku od četiri glavne vrste kolačića.

 

Strogo potrebni kolačići

Neke od funkcionalnosti koje nam omogućuju strogo potrebni kolačići su:

 • Spremanje postavki za optimalan prikaz videozapisa, kao što su veličina međuspremnika i podaci o rezoluciji zaslona.
 • Čitanje postavki preglednika kako bi se internetska stranica mogla optimalno prikazati na vašem zaslonu.
 • Lociranje zlouporabe našeg web-mjesta i usluga.
 • Ravnomjerno učitavanje internetske stranice kako bi ostalo pristupačno.

Neki od kolačića koji se koriste u ove svrhe su: Jsessionid, ASP.NET_SessionId, XSRF-TOKEN…

 

Funkcionalni kolačići

Funkcionalne kolačiće koristimo za personalizaciju sadržaja i spremanje vaših preferencija. Neke od mogućnosti koje funkcionalni kolačići pružaju su:

 • Spremanje preferencija kao što su jezik, lokacija, broj rezultata pretraživanja koji će se prikazati itd.
 • Spremanje podataka koje ste unijeli pri registraciji ili prijavi kako se ne biste morali svaki put prijavljivati.
 • Pamćenje sadržaja koje ste odabrali u skladu sa svojim interesima kako bi vam se te kategorija sadržaja prikazivale.

Primjeri funkcionalnih kolačića koji se koriste su: laravel_session, qtrans_front_language, Language.

 

Analitički kolačići

Za analitiku internetskih stranica koristimo kolačiće treće strane – Google Analytics. Više informacija o njima možete pronaći na poveznici Google Analytics. Neke od mogućnosti koje nam pružaju analitički kolačići su:

 • Praćenje broja posjetitelja naših internetskih stranica.
 • Praćenje vremena koje svaki posjetitelj provede na našim internetskih stranicama.
 • Određivanje redoslijeda kojim posjetitelj posjećuje razne internetske stranice Hrvatske gospodarske komore.
 • Procjena dijelova naših internetskih stranica koje treba poboljšati.
 • Optimizacija internetskih stranica.
 • Zahtijevanje povratne informacije za specifične dijelove internetskih stranica.

Primjeri analitičkih kolačića koje koristimo su: _gat, _ga, _gid, _utma, _utmb, _utmc, _utmt, _utmv, _utmz.

 

Kolačići za (ciljano) oglašavanje

Kolačići za (ciljano) oglašavanje su kolačići treće strane i postavljaju se na stranicama Hrvatske gospodarske komore pri ugrađivanju videozapisa na internetske stranice. Neke od funkcionalnosti ovakvih kolačića su:

 • Omogućuju trećoj strani bilježenje vašeg posjeta, te kao rezultat toga procjenu vaših interesa.
 • Omogućuju trećoj strani provjeru jeste li odabrali reklamni sadržaj.
 • Omogućuju trećoj strani praćenje broja posjetitelja koji biraju reklamni sadržaj.
 • Prosljeđuju informacije o vašim navikama pretraživanja drugim internetskim mjestima.
 • Omogućuju uporabu usluga treće strane za prikazivanje reklamnih sadržaja prilagođenih vašim potrebama, interesima ili preferencijama.
 • Omogućuju trećim stranama da odrede koji su reklamni sadržaji te tehnologije i mreže za oglašavanje najučinkovitije za vas.
 • Omogućuju praćenje reklamnih sadržaja koji su već prikazani, tako da vam se ne prikazuju uvijek isti.

Primjeri kolačića za (ciljano) oglašavanje koje koristimo su:

 • DoubleClick: DISD, IDE, _ncuid
 • YouTube inc.: APISID, CONSENT, HSID, PREF, SSID, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC

Kako upravljati postavkama kolačića?

Aktivnosti spremanja i slanja kolačića nisu vidljive krajnjem korisniku, ali možete kontrolirati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili blokirati te imate mogućnost brisanja kolačića pri zatvaranju internetskog preglednika ili na zahtjev. Međutim, ako u postavkama svog preglednika blokirate sve kolačiće (uključujući i strogo potrebne kolačiće), moguće je da ćete imati poteškoća u korištenju pojedinih dijelova internetskih stranica Hrvatske gospodarske komore. Nakon što jednom date suglasnost za korištenje kolačića, kolačić s tom privolom pohraniti će se na vaš uređaj te se koristiti sljedeći put kada posjetite ove internetske stranice. Ako želite povući svoju suglasnost, morat ćete obrisati kolačiće u postavkama svojeg internetskog preglednika. Više informacija o postavkama kolačića za različite preglednike možete pronaći na sljedećim poveznicama:

 

Završne napomene

Zadržavamo pravo na izmjenu ove politike kolačića u bilo koje vrijeme i bez prethodne obavijesti. Nova Obavijest o kolačićima stupit će na snagu nakon objave. Vaša je odgovornost da redovno provjeravate jeste li pročitali i složili se s politikom kolačića koja je u primjeni.

 

Ova politika kolačića posljednji je put ažurirana 26.7.2019.

Više informacija o korištenju kolačića možete pronaći na mrežnoj stranici www.allaboutcookies.org ili nas možete pitati slanjem poruke elektroničke pošte na zastitapodataka@hgk.hr.