Autor: prof.dr.sc. Darija Vranešić Bender

Preporuke za unos ribe ne razlikuju se za odrasle i djecu – riba bi se na jelovniku trebala naći barem dva puta tjedno. Ipak, ta je preporuka osobito važna kod mališana s obzirom da riba osigurava omega-3 masne kiseline važne za kognitivni razvoj djeteta te općenito zdravo odrastanje. Dodatno, riba je i odličan izvor kvalitetnih i lako probavljivih proteina te brojnih vitamina i minerala, također neophodnih za pravilan rast i razvoj.

Roditelji se nerijetko susreću s problemom serviranja ribe djeci jer se mnogim mališanima ne sviđa njen okus i miris. Stoga je prvi korak u usvajanju konzumacije ribe da se ona što ranije uvede u djetetovu prehranu, počevši s bijelom ribom blažeg okusa poput oslića, nakon čega se postupno uvodi riba „jačeg“ okusa. Djeci je, naravno, najbolje nuditi više vrsta različito pripremljene ribe sve dok se ne upoznaju njihove preferencije.

Ribe primjerene za djecu

Ribe koje su primjerene za djecu uključuju manju skušu, oslića, komarču, oradu, soma i pastrvu, a od morskih plodova škampe i račiće. Sitna plava riba se također može ponuditi djetetu, ali treba voditi brigu da je dobro očišćena od kosti, pravilo koje vrijedi i za ostalu ribu.

Ribe poput sabljarke ili morskog psa treba izbjegavati u prehrani malene djece jer često sadrže visoke razine kontaminanata, poglavito teških metala. Tuna se može ponuditi mališanima, ali ne više od jednog serviranja tjedno.

Riblji štapići s umakom – nepogrešiva kombinacija

Pohane filete i riblje štapiće djeca će sigurno najradije pojesti, a isto vrijedi i za popečke ili okruglice od ribe. Umjesto kupovanja industrijskih verzija, sva navedena jela napravite kod kuće od fileta svježe ribe, a umjesto prženjem u dubokom ulju pecite ih u pećnici s manjim dodatkom ulja. Potrebno ih je samo malo nauljiti kako bi poprimili hrskavu koricu, te zapeći u pećnici zagrijanoj na 200-220°C, po potrebi uz okretanje na polovici vremena pečenja. Uspjeh kod djece bit će zagarantiran ako se fileti, popečci, štapići ili okruglice posluže uz ukusne umake, poput tzatzikija – koji se priprema na bazi jogurta, ili salse – na bazi rajčice.

Lukavi trikovi za izbirljivu djecu

Još jedna opcija koja će „lako proći“ kod djece je i modifikacija njihovih omiljenih jela na način da se u njih uklopi riba. Fileti ribe odlično se mogu prikriti u djetetovom najdražem jelu od tortilja, složencu ili umaku za tjesteninu. Kada je u pitanju priprema jela u kojem je riba „glavna zvijezda“, uputno je odabrati način pripreme koji će sačuvati njenu sočnost, poput poširanja ili pečenja „u škartocu“, te dobro razmisliti o prilozima. Ukoliko dijete nije najveći ljubitelj ribe, onda je treba ponuditi s hranom koju inače voli.

Nadalje, riba se može ponuditi i za međuobrok, kao dio ukusnog namaza, sendviča ili salate. U svakom slučaju treba pripaziti na primamljiv izgled jela s ribom, a mudro je i djecu uključiti u postupak priprave kako bi se bolje upoznali s ovom namirnicom.

5 trikova za najveće izbirljivce

Ako dijete i dalje odbija jesti ribu pokušajte jedan od sljedećih trikova:

1. Igra imenima – u suradnji s djetetom dajte poznata i zabavna imena ribama kako bi prevladali njihovu skeptičnost

2. Serviranje sa stilom –sam način serviranja može utjecati na to hoće li dijete pojesti ribu ili ne i tu valja biti osobito maštovit; prezentacija jela treba biti što ugodnija oku pa pokušajte ribu servirati na štapićima ili „poširanu“ na krevetu od pire krumpira

3. Upotrijebite začine – djeca vole okuse, a roditelji im nerijetko, u strahu od odbijanja, serviraju ribu bez začina. Ne treba se susprezati od okusa koji će oplemeniti ribu – od morske soli do kombinacije začina koje dijete voli. Priprema fileta ribe s raznim nadjevima također dobro prolaze kod najmlađih, potrebno je samo pronaći okuse koje dijete voli.

4. Iskoristite hrskavost – djeca općenito vole hranu koja im hrska pod zubima pa iskoristite tu činjenicu i servirajte im primjerice filete ribe zapečene s topingom od krušnih mrvica i ribanog tvrdog sira.

5. Ne pokazujte emocije – ponašajte se neutralno kada djetetu servirate nove okuse. Suzdržite se od pljeskanja ako dijete krene jesti i ne pokazuje razočarenje ako dijete odbije obrok jer vaše emocije mogu u konačnici utjecati na način na koje dijete doživljava ribu kao namirnicu.

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo