Neosporna je činjenica kako je za održavanje sveukupnog zdravlja važno ribu jesti barem dva puta tjedno. Brojne su studije potvrdile da redovita konzumacija ribe može pomoći smanjiti rizik od bolesti srca, održati zdravlje mozga, pomoći u borbi protiv depresije, podržati zdravlje trudnica i beba, čak i smanjiti rizik od autoimunih bolesti.

Dobra vijest je da, zahvaljujući predanom radu znanstvenika, ovaj dugački popis blagodati konzumacije ribe neprestano raste, a jedna od dodatnih, novo istraženih prednosti je povoljan utjecaj na jednu od ključnih odrednica zdravlja – crijevnu mikrobiotu.

Riba kao super hrana za zdravlje crijeva

Kompleksna zajednica stotina vrsta mikroorganizama koji nastanjuju naša ima izuzetno važnu ulogu u održavanju sveukupnog zdravlja. Istraživanja koje su znanstvenici proveli unatrag nekoliko desetaka godina otkrila su čvrstu poveznicu između stanja probavnog sustava i imuniteta, endokrinih i autoimunih bolesti, kardiovaskularnog zdravlja, mentalnog zdravlja te malignih bolesti. Tako se velika raznolikost zajednice bakterija u probavnom sustavu povezuje s boljim zdravljem te čini temelj zdravog života. Pitate se što je to u ribi što bi moglo povoljno utjecati na zdravlje crijevne mikrobiote? Otkrivamo vam u nastavku teksta.

Omega – 3 masne kiseline

Sadržaj omega – 3 masnih kiselina u ribi zaista je njen najveći adut, posebice kada je u pitanju zdravlje crijeva. Naime, istraživanja pokazuju da unos dragocjenih omega – 3 masnih kiselina povećava razinu dobro istraženih probiotičkih bakterija iz rodova Bifidobacterium i Lactobacillus. Osim toga, pokazalo se da ove masne kiseline utječu i na povećanje prisutnosti dobrih bakterija koje proizvode butirat, izuzetno važnu masnu kiselinu koja služi kao hrana stanicama crijeva, poboljšava integritet crijevne barijere te štiti od karcinoma debelog crijeva. Više razine omega – 3 masnih kiselina u organizmu povezuju se i s većom bioraznolikošću crijevne mikrobiote, a budući da posjeduju protuupalna svojstva, povoljno djeluju kod raznih tegoba koje uključuju upalna stanja u crijevima.

Proteini

Uspoređujući s ostalim izvorima proteina životinjskog podrijetla, kvalitetni proteini iz ribljeg mesa imaju zanimljivo pozitivno djelovanje kada su u pitanju sićušni stanovnici naših crijeva. Naime, pokazalo se da unos proteina ribe i drugih morskih plodova povećava razinu već spomenutog butirata, ali i mikroorganizama pozitivaca iz redova Bacteroidales i Clostridiales te roda Lactobacillus.

Vitamin D

Plava riba, poput tune, srdele i skuše može se pohvaliti epitetom jednog od najbogatijih izvora vitamina D u hrani. Odavno je poznato da ovaj nutrijent igra izuzetno važnu ulogu u poboljšanju funkcije crijeva, ali i da može pozitivno utjecati na sastav crijevne mikrobiote na način na povećava razinu dobrih bakterija, poput onih iz roda Lacnobacterium, koje imaju utjecaj na imunosni odgovor, ali i učestalost razvoja alergija i astme.

Stoga, u svrhu očuvanja našeg cjelokupnog zdravlja, uključujući i zdravlje mikrobiote, ribu bismo trebali konzumirati barem dva puta tjedno u količini od 170 g, a poželjno je da barem jednom u tjednu to bude plava riba poput tune, srdele, skuše i inćuna.

Nutricionistički tim Vitaminoteke

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo