Jedna od glavnih značajki glavonožaca, lignji, sipa i hobotnica je njihovo crnilo. Crnilo koje nalikuje tinti izraženu crnu boju duguje melaninu, a osim pigmenta sadrži aminokiseline poput taurina i glutamata, različite enzime i minerale poput kadmija i bakra. Koristi se već tisućljećima na različite načine primjerice u medicini, kozmetici i umjetnosti. U kulinarstvu je izuzetno cijenjeno radi svoje sposobnosti bojanja i aromatiziranja mediteranskih jela. Crnilo sipe koristi se uobičajeno u jelima s rižom i tjesteninom, a osim izražene crne boje jelima daje privlačni slani umami okus. Od sipa se priprema i izvrstan gulaš odnosno ragu ili šugo kako se naziva u nekim krajevima Hrvatske.

Crni gulaš od sipe

Sastojci za 10 osoba:

  • 1.5 kg sipa
  • 400 g crvenog luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 stabljika celera
  • 2 dl maslinova ulja
  • 1 dl vina
  • 1 lovorov list
  • Svježi peršinov list
  • Crnilo od sipe
  • 2 žličice pasirane rajčice
  • Sol i papar

Priprema:

Sipe dobro oprati i izvaditi vrećice crnila. Vrećice crnila staviti u čašu s malo bijelog vina. Na ulju pirjati sitno sjeckani luk, češnjak i stabljiku celera oko 15 minuta. Sipe narezati na trake i dodati ih u tavu, začiniti i kuhati na laganoj vatri oko 1 sat povremeno podlijevajući vodom po potrebi. Zatim uliti vino, rajčicu, lovorov list i crnilo i kuhati još 15 minuta. Pred kraj kuhanja dodati peršinov list. Poslužiti s kuhanom palentom.

Nutricionistički tim Vitaminoteke

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo