Ljubitelji ribe reći će da je najbolji način pripreme ribe onaj koji čuva njen izvorni okus i u kojem se ne koriste dodaci koji mogu nadjačati okus svježe jadranske ribe. No povremeno nije loše isprobati nešto novo što će probuditi nepce. Iako su maslinovo ulje i riba neosporni vrhunski dvojac, ima nešto vrlo privlačno u ribi pečenoj na maslacu. Riba je svestrana pa prema raspoloženju možemo se odlučiti za pripremu hrskave ribe ili pak sočne ribe u aromatičnom umaku. Kada pečemo ribu u komadu i nadjevamo ju odnosno premazujemo umakom ili marinadom preporuča se napraviti nekoliko poprečnih rezova kako bi se riba ravnomjerno ispekla i kako bi začini bolje prodrli i aromatizirali ribu. U nastavku vam donosimo tri prijedloga za pripremu cijele ribe.

  1. Pastrva u bijelom vinu

Sastojci: 1 pastrva oko 300 g, pola manjeg mladog luka, 1 manji režanj češnjaka, pola grančice ružmarina, nekoliko maslina grubo nasjeckanih, 1 lovorov list, 50 ml bijelog vina, 1 žličica svježeg peršinova lista

Priprema:

Zagrijati pećnicu na 180˚C. Ribu oprati i osušiti kuhinjskim papirom. Na površini oštrim nožem napraviti četiri reza. Ribu postaviti u posudu za pečenje, u unutrašnjost staviti lovorov list, a okolo poslagati nasjeckani luk, češnjak, masline i ružmarin. Zaliti vinom, začiniti peršinovim listom, posoliti i popapriti. Peći između 20 i 30 minuta podlijevajući sokovima svakih 10 minuta.

  1. Riba s limunom, maslacem i češnjakom

Sastojci za 1 osobu: 1 cijela riba po želji, 1 žličica maslaca, 1 režanj protisnutog češnjaka, 1 žličica ružmarina, 1 žličica majčine dušice, nekoliko kriški limuna, sol, papar, malo maslinova ulja

Priprema:

Pomiješati maslac, češnjak, nasjeckani ružmarin i majčinu dušicu. Smjesu posoliti i popapriti. Unutrašnjost ribe napuniti smjesom od maslaca i začina i kriškama limuna. Ribu politi s malo maslinova ulja i peći oko 20 do 30 minuta u zagrijanoj pećnici na 180˚C.

  1. Riba iz pećnice u kori od parmezana

Sastojci za jednu osobu: manja cijela riba ili file po želji, 1 žlica krušnih mrvica, dvije žlice parmezana, malo protisnutog češnjaka, 1 žlica majčine dušice i vlasca, 1 žličica maslaca, sol i papar

Priprema:

Zagrijati pećnicu na 200°C. Na lim za pečenje staviti papir za pečenje. Postaviti ribu. U zdjelici pomiješati krušne mrvice, parmezan, protisnuti češnjak i začinsko bilje te otopljeni maslac. Rukama utisnuti maslac u smjesu parmezana i krušnih mrvica. Ribu po vrhu obložiti dobivenom smjesom i zapeći oko 15 do 20 min minuta dok ne dobije boju.

Nutricionistički tim Vitaminoteke

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo