U vrijeme mrijesta od kraja rujna do studenoga, u potrazi za dubljim morem, orada/komarča/lovrata (Sparus aurata) kreće iz Venecije, preko Slovenije i Istre, prema jugu te predstavlja vodeću lovnu vrstu, donosi morski.hr.

No, tek je u zadnjih desetak godina zabilježeno povećanje ulova divljih orada. Naime, u periodu od 1960. do 2000. godine u cijeloj Hrvatskoj lovila se manja količina orada, svega 58 tona, objavili su ove zanimljive podatke iz Aquariuma Pula.

Razlozi povećanja brojnosti orada u moru su: klimatske promjene (orada je euritermna vrsta kojoj ipak više odgovara toplija voda), uzgoj, odnosno bijeg iz kaveza, ali i uzgoj školjkaša na farmama gdje nalaze obilje hrane prilikom čega čine ogromne štete (uništava i do 90% prinosa).

Maksimalan životni vijek jedinki je 11 godina, maksimalna dužina 70cm (u prosjeku naraste od 33 do 40 cm) dok je maksimalna težina 17 kg. U prve dvije godine života je mužjak, a u trećoj godini postaje ženka (tzv. protoandrični hermafrodit) s tim da tijekom faze mužjaka jedinka ima funkcionalan testis te nefunkcionalne jajnike i obrnuto (tzv. asinhroni hermafrodit). Ženke u razdoblju od 3 mjeseca ispuštaju od 20 000-80 000 jajašca dnevno.

Izvorni članak pročitajte OVDJE.

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo