Autor: Mateja Domitrović

Znate li koje je najbolje meso koje možete kupiti na tržnici? Srdela! Da, srdela, ta mala, ali zbog puno toga i velika riba koja na sreću nije zaboravljena, no ipak je poprilično zanemarena na našim jelovnicima.

Koji je razlog tome da se ovo hvalevrijedno i jeftino meso, dostupno baš svakome, nedovoljno koristi u našoj kuhinji, nije jasno. Srdele u našem moru ima dovoljno, dostupna je gotovo cijele godine, hrani se samo planktonima, a životni vijek joj je kratak što znači da ne stigne upiti kemikalije koje se znaju naći u moru. Uz to, kilogram stoji samo dvadeset kuna, termički se kratko obrađuje bilo da je pečete, frigate, grilate, pohate ili kuhate. Treba je samo očistiti, ali realno to je tako jednostavan posao koji može obaviti i osnovnoškolsko dijete.

Ovo vam nisu dovoljni razlozi da je češće ili konačno uvrstite u svoju prehranu? Ako nije, evo još nekoliko bitnih činjenica koji idu na hvalu i slavu ove male morske kraljice. Kao i svo riblje meso tako i ono od srdele ne može po hranjivosti i lakoj probavljivosti zamijeniti niti jedna druga vrsta mesa jer je riba puno bogatija vitaminima i mineralima, te sadrži potreban nam jod, selen i nadasve značajan vitamin D. Nadalje, tu su i nevjerojatno korisne omega-3 masne kiseline.

Srdela se najčešće prži u ulju i poslužuje s raznim salatama, lešo blitvom i krumpirom ili nekim drugim povrćem, no postoji još toliko recepata u kojima srdela može biti i kraljica vašeg stola.

Na primjer, napravite složenac od srdela, krumpira, komorača, rajčica i bijelog vina. Pripremite ih na brudet, dodajte ih u tjesteninu i svježe i one usoljene koje mjesecima možete čuvati na hladnom mjestu. Nadalje, složite sendvič sa srdelama i povrćem, ubacite ih u grčku salatu ili načinite salatu s divljim radičem i kuhanim jajima i zalijte sve kombinacijom maslinovog i bućinog ulja.

Ostatke pržene ili pečene srdele koja je ostala od ručka napravite na savur, odnosno zalijte je prokuhanom marinadom od luka, češnjaka, lovora, ružmarina, kvasine i bijelog vina i poslužite kao hladnu večeru ili kao predjelo i uvod u riblji ručak.

Od srdele možete pripremiti i sjajnu paštetucarpaccio, nadjenuti je najobičnijom mješavinom nasjeckanog starog kruha, ulja, češnjaka i peršina ili za malo raskošniju gozbu napuniti kozicama s mediteranskim biljem.

Svježu srdelu možete i zamrznuti i pripremiti je usred tjedna kad nemate vremena za odlazak u ribarnicu, a najbolji mogući fast food je upravo konzervirana srdela koja radnim danima može biti brzi ručak ili večera.

Srdela je riba koju vrijedi jesti, riba dostojna kraljeva, riba s kojom nećete pogriješiti kada želite zadiviti i najveće gurmane. I ne zaboravimo da je jesti što vrijedi iz našeg mora privilegija koju valja redovito koristiti.

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo