Autor: RED FORK

Latinski naziv: Silurus gianus

Engleski naziv: Wels catfish

Opis i podrijetlo: Som (Silurus gianus) je slatkovodna riba iz porodice Siluridae. Karakterizira je debela koža bez ljuske maslinasto-zelene do sivo-plave boje te široka usta i “brkovi” nalik na mačje. Podrijetlo mu je srednja i istočna Europa. Može dosegnuti duljinu preko dva metra te masu preko 100 kg.

Energetska i nutritivna vrijednost:

Energetska vrijednost 100 g svježeg soma iznosi 95 kcal / 398 kJ, od toga sadrži 16,4 g proteina i 2,8 g masti. Od minerala svježi som sadrži kalij (358 mg), fosfor (209 mg), magnezij (23 mg), selen (12,6 μg), kalcij (14 mg), željezo (0,3 mg), cink (0,5 mg). Od vitamina svježi som sadrži vitamine B kompleksa, tiamin (0,2 mg), riboflavin (0,1 mg), niacin (1,9 mg), pantotensku kiselinu (0,8 mg), vitamin B6 (0,1 mg), vitamin B9 (10 μg), vitamin B12 (0,5 μg), vitamin C (0,7 mg), vitamin A (50 IU), vitamin D (500 IU). Som sadrži i omega-3 masne kiseline, a u 100 g svježeg soma nalazi se 0,23 g DHA (dokosaheksaenoična kiselina) i 0,13 g EPA (eikosapentaeoična kiselina).

Som sadrži 26 g proteina po jednom serviranju te se tim unosom mogu zadovoljiti sve potrebe za aminokiselinama koje su tijelu esencijalne za njegovu funkciju. Preporuke govore da u jednom obroku možemo probaviti otprilike 30 g proteina, čime som postaje vrlo interesantan obrok. Proteini su esencijalni za očuvanje zdravlja te imaju značajnu ulogu u svakoj stanici organizma, gdje primarno služe kao gradivne tvari, a zatim kao izvor energije. Proteini se sastoje od aminokiselina, točnije svaka aminokiselina izgleda kao perlica na dugačkoj ogrlici. Puno perlica u jednom velikom lancu nazivamo protein ili bjelančevina. Postoji više od 20 različitih vrsta aminokiselina koje su potrebne našem organizmu za normalno funkcioniranje. U pravilu, proteini životinjskog podrijetla se bolje apsorbiraju i sadrže sve aminokiseline, a važno je naglasiti da je meso soma dobar izbor vitamina B12. Som, osim kvalitetnih proteina, sadrži i značajan sadržaj nezasićenih masnih kiselina od kojih su najznačajnije omega-3 i omega-6 višestruko nezasićene masne kiseline zbog svog blagotvornog učinka na ljudsko zdravlje.

Blagotvorna svojstva:

Blagotvorna svojstva soma očituju se kroz visok udio višestruko nezasićenih masnih kiselina čiji je adekvatan unos ključan za zdravlje kardiovaskularnog sustava te razvoj mozga kod djece. Kvalitetni sastav proteina u mesu soma omogućava rast, razvoj, funkciju organizma i izgradnju mišićne mase čime je adekvatan za prehranu sportaša. Također, sadrži i vitamin B12 koji je nužan za normalnu funkciju živčanog sustava, metabolizam aminokiselina, masti i proteina te regeneraciju folne kiseline.

Kupovanje i čuvanje:

Riba se čuva na temperaturama od 0-4°C te se odmah konzumira ili se skladišti smrzavanjem na -18°C. Prilikom kupnje uvijek treba obratiti pozornost na svježinu ribe. Neki od znakova da je riba svježe ulovljena su čvrsta, vlažna i elastična koža, svijetle škrge, bistre i sjajne oči te neoštećena i sjajna ljuska. Također treba obratiti pozornost na miris ribe koji može indicirati kvarenje.

Priprema jela:

Meso soma je bijele boje, bez sitnih kostiju. Ako se nabavlja som iz uzgoja, a ne divlji, postoje velike razlike u kvaliteti mesa, gdje je som iz uzgoja znatno masniji i time teže probavljiv. Može se pripremati na različite načine kao što su prženje, pečenje ili kuhanje. Som nema ljuske kao većina riba, stoga je prije pripreme potrebno dobro temeljito oprati kožu, po mogućnosti vrućom vodom kako bi se isprala sluz. Od soma se pripremaju različita jela neka od njih su perkelt, fiš paprikaš te različite riblje juhe i jela s povrćem, a može se napraviti i file koji se kratko peče na tavi.

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo