Je li moguće zamisliti bolji antipsihotik od onog potpuno prirodnog koji za sobom ne povlači neugodne nuspojave, a koji je ujedno jeftin i pritom donosi benefit svim organskim sustavima, uvelike doprinoseći zdravlju organizma?

Znanstvenici s Medicinskog Sveučilišta u Beču tvrde da je itekako moguće, odnosno polažu nadu u novi „lijek“ za borbu protiv psihoza: omega-3 masne kiseline kojima obiluje riba.

Na uzorku od gotovo 80 mladih ispitanika koji su bili visokorizični za razvoj psihoze unos omega – 3 masnih kiselina iz ribe pokazao je čak 22,6% manji rizik od razvoja psihoze, u usporedbi sa kontrolnom skupinom.

Već otprije poznata sposobnost omega-3 višestruko nezasićenih masnih kiselina da interferira sa živčanim stanicama i prijenosom signala u središnjem živčanom sustavu, možda će naći i primjenu u prevenciji razvoja psihoze u visokorizičnih pojedinaca. S obzirom da postojeći antipsihotici neugodnim nuspojavama (seksualna disfunkcija, dobitak na tjelesnoj težini, metabolički poremećaji) često odbijaju pojedince kojima su nužni u terapiji, konzumacija ribe, odnosno ribljeg ulja bogatog omega – 3 masnim kiselinama vjerojatno će naići na prihvaćanje.

Izvor: Archives of General Psychiatry

Autor: Nutricionistički tim Vitaminoteke

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo