*Autor: Mateja Domitrović

Što je riba češće na našem tanjuru, to je više onoga dobroga po naš organizam. Iako smo narod od mesa i uglavnom ribu ne svrstavamo u tu kategoriju, ona je ipak meso, i to ono najkvalitetnije i nutritivno najvrijednije. Na sreću, mnogi to znaju pa se i mijenjaju prehrambene navike koje su pak dobra posljedica promjena svijesti o hrani i onome što kupujemo i čime hranimo svoju djecu. 

Danas je mnogima važno kako hrana utječe na naše zdravlje, od kuda potječe, kako se uzgaja i tko stoji iza pojedine namirnice. Važno je i moralo bi postati još važnije znati što jedemo. Treba jesti ono što vrijedi, a riba je jedna od namirnica koja bi se trebala naći na vrhu liste onih najpoželjnijih. 

Riba je itekako vrijedna namirnica. U prvom redu, to je zbog sadržaja toliko poznatih i hvalevrijednih omega – 3 masnih kiselina, ali i značajnog udjela vitamina, minerala i proteina te lake probavljivost. 

Naravno da je raznovrsna prehrana vrlo bitna, no u tu raznovrsnost ponajviše treba uključiti sve morske i riječne plodove kojih na svim našim tržnicama i u dućanima ima u izobilju. Kilogram ribe još je uvijek jeftiniji od bilo kojeg mesa, a priče o tome da si nakon ribljeg ručka brzo gladan baš i ne stoje. Pa pogledajte Dalmatince i druge narode s Mediterana – gladni nisu, a žive dugo. 

Stoga, priuštite si dobar i ukusan obrok i to ne jednom, nego par puta tjedno. Već za dvadesetak kuna može se kupiti kilogram odlične ribe koju za početak možete ispeći na grillu jer sezona roštiljanja upravo počinje!

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo