Autor: Mateja Domitrović

Čime započeti dan? Pa, na primjer juhom! Možda vam to zvuči čudno jer smo juhu navikli jesti kao uvod u ručak ili večeru, no juha je ta koja će nabolje okrijepiti, osvježiti i nahraniti naš organizam te potaknuti naše želučane sokove i kompletnu probavu.

Koju juhu odabrati?

Za preporuku su sve one juhe od bilo kojeg mogućeg povrća koje možete naći u sezoni, a tijekom cijele godine u dan možete krenuti i s jednom od najzdravijih i najukusnijih juha – onom ribljom koja je uz sve hvalospjeve, koji idu na njen račun, jedna od najbržih za pripremu. Upravo zato, riblju juhu možete pripremiti i večer prije. Doslovno ostavite da se korjenasto povrće s lukom, češnjakom, paprom u zrnu, lovorovim listom i u nekim kombinacijama s rajčicom, krčka na laganoj vatri, a na pola kuhanja dodajte ribu. Ako ribu dodate na samom početku, ona će se raspasti. Na kraju zakuhajte rižu, ribu odvojite od kosti i servirajte zajedno s povrćem u juhu ili poslužite procijeđenu, čistu, bistru juhu kao zdravi napitak. Sol i nasjeckani peršin dodajte na samom kraju i eto laganog obroka za dobar dan.

Riblja juha spada u jeftinije verzije ribljih jela jer vam je za lonac od dvije litre potreban osrednji oslić ili tabinja koji vas neće dovesti u trošak, a s tom količinom juhe možete hraniti obitelj dva dana. Ako imate viška ribe i kuhate juhu u većem loncu, svakako jedan procijeđeni dio nakon hlađenja zamrznite i kad god poželite imate ukusnu bazu za bilo koji morski rižoto.

Dakle, juha za početak i kraj dana, a riblji temeljac za ozbiljnija, a opet tako jednostavna riblja jela.

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo