Ministarstvo poljoprivrede obavještava sve uključene u lanac ulova i trgovine plavoperajnom tunom i iglunom da je otvaranjem sezone udičarskog tunolova 15. veljače započela praktična primjena Pravilnika o sljedivosti za plavoperajnu tunu i igluna („Narodne novine“, 82/2019). U sustav sljedivosti uključeni su ribari koji love tune ili igluna, prvi kupci i svi sljedeći kupci, a svi su dužni registrirati se na Portalu gospodarskog ribarstva, popuniti zahtjev za registraciju te redovito ispunjavati podatke vezane uz sljedivost kako to propisuje Pravilnik.

U praksi to znači da će se svaka ulovljena tuna i iglun, bilo da je ulovljena udičarskim alatom, bilo da potječe iz prilova, označiti markicom određene boje koja će se vezati oko repa ribe i koja će sadržavati jedinstveni bar kod. Svaki ribar koji ulovi tunu ili igluna obvezan je upisati u elektronski ili mobilni očevidnik dodijeljeni bar svakoj pojedinoj vrsti. Prvi kupac će nakon prihvaćanja i preuzimanja ribe u modulu sljedivosti moći upisati sljedećeg kupca te informacije o prezentaciji ribe te je li smrznuta ili filetirana. U trenutku kada se riba dijeli na manje komade unutar odobrenog objekta, svaki komad se označava naljepnicom koje su povezane s izvornim bar kodom koji je ribar stavio na rep.

Opisanim postupkom osigurava se da se informacije o ribi prenose na svakog sljedećeg subjekata u lancu distribucije, kao i da se nadopunjavaju ako postoji potreba, te da su dostupne u maloprodaji krajnjem potrošaču koji očitavanjem bar koda ili upisom bar koda na web stranicu http://ribarstvo.hr/hriba/ mogu saznati informacije o svakoj ribi.

Kratke upute o upotrebi sustava te kompletni priručnik za popunjavanje potrebne dokumentacije pronađite ovdje.

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo