Autor: prof.dr.sc. Darija Vranešić Bender

Uzroci pojave reumatskih bolesti za sada nisu u potpunosti rasvijetljeni, ali se smatra da, uz životnu dob, debljina, genetska predispozicija i spol igraju važnu ulogu.

Male promjene u načinu života mogu pomoći očuvati zdravlje zglobova i održati vitalnost kretanja. Naime, pokazalo se da hrana koju jedemo uvelike može utjecati na simptome artritisa. Hranom, naravno nećemo moći izliječiti artritis, ali pažljivim odabirom namirnica možemo smanjiti upalno stanje i kontrolirati simptome.

Mediteranskom prehranom do zdravlja zglobova

Mediteranska prehrana obiluje svježim voćem i povrćem, cjelovitim žitaricama, mahunarkama, zdravim masnoćama te ribom i plodovima mora. Sve ove namirnice sadrže brojne blagotvorne spojeve koji mogu smanjiti upalu.

Voće i povrće prepuno je antioksidansa koji mogu obuzdati upalna stanja u tijelu. Prednost je poželjno dati voću i povrću jarkih boja jer ono u pravilu sadrži veći udio antioksidansa. Dobar izbor predstavljaju namirnice poput borovnica, kupina, buče, mrkve, dinje, paprike, rajčice, naranče i brokule. 

Mediteranska prehrana nezamisliva je bez kvalitetnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Ovo „tekuće zlato“ bogato je polifenolima, prirodnim spojevima sa snažnim protuupalnim djelovanjem, te može pomoći u olakšavanju simptoma artritisa.
Rezultati jednog istraživanja u kojem su sudjelovale žene s artritisom pokazali su da oni ispitanice koje su tijekom šest mjeseci slijedile mediteranski model prehrane imale su manje bolova u zglobovima, njihovi zglobovi bili su manje ukočeni te su općenito bile boljeg zdravlja.

Iako nisu sastavni dio mediteranske prehrane, kod simptoma artritisa od značajne pomoći mogu biti i začini poput kurkume i đumbira koji prirodno smanjuju upalu.

Riba kao izvor vrijednih nutrijenata

Poželjne masti u prehrani osoba s artritisom i drugim upalnim stanjima svakako su omega – 3 masne kiseline, posebice eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA) masna kiselina. Zanimljivo je kako je upravo riba jedan od najvrjednijih izvora ovih masnih kiselina. Naime, pokazalo se kako EPA i DHA u našem tijelu mogu smanjiti proizvodnju upalnih spojeva koji razaraju hrskavicu što ih čini moćnim oružjem u borbi protiv simptoma artritisa

Riba je i vrijedan izvor kolagena, najzastupljenijeg proteina koji ima brojne uloge u našem tijelu, a među njima se ističe uloga u izgradnji zglobova. Kako starimo, proizvodnja kolagena se smanjuje zbog čega ga je poželjno unositi „izvana“, odnosno prehranom. 

Važno je istaknuti kako su određene vrste ribe, kao što je srdela, skuša ili tuna, bogate i vitaminom D. Nedostatak ovog vitamina povezuje se s povećanim rizikom od razvoja artritisa, a ukoliko ga unosimo u dovoljnim količinama, može pomoći spriječiti oštećenje hrskavice. 

U svrhu očuvanja našeg cjelokupnog zdravlja ribu se preporuča konzumirati barem dva puta tjedno u količini od 170 g, a poželjno je da barem jednom u tjednu to bude plava riba poput tune, srdele, skuše i inćuna.
 

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo