Autor: prof.dr.sc. Darija Vranešić Bender

Riba se godinama smatrala namirnicom koju je u prehranu dojenčadi potrebno uvoditi s posebnim oprezom i to nakon navršenih godinu dana života. Razlog tome objašnjavao se alergenim potencijalom ove namirnice.

Međutim, zahvaljujući novim spoznajama, danas znamo da je riba vrlo dragocjena namirnica na bebinom jelovniku te se s njezinim uvođenjem preporuča započeti od 7. mjeseca života. Najprije se uvodi bijela riba, pri čemu prednost treba dati ribama poput lista, lubina, komarče, škarpine, oslića, kao i pastrve. Ove vrste ribe nalaze se na donjem dijelu liste namirnica s alergenim potencijalom, lako su probavljive zbog čega predstavljaju najbolji izbor za početak uvođenja ribe u prehranu dojenčeta. S uvođenjem plave ribe preporuča se započeti nešto kasnije, nakon navršenog 8. mjeseca života.

Zašto je riba dobra za vašu bebu?

Riba je namirnica izvanredne nutritivne vrijednosti. Osim što predstavlja izvrstan izvor proteina visoke biološke vrijednosti, može se pohvaliti i zavidnim udjelom vitamina B – skupine, vitamina D te mineralnih tvari poput joda, selena, kalija i željeza.
No, najpoznatija prednost ribe kao namirnice na bebinom jelovniku svakako je udio „dobrih“ masnoća. Riba sadrži esencijalne nezasićene omega – 3 masne kiseline, većinom eikozapentaensku (EPA) i dokozaheksaensku (DHA) masnu kiselinu, koje imaju važnu ulogu u pravilnom rastu dojenčeta, razvoju njegovog mozga, oštrine vida i psihomotornih sposobnosti, kao i zdravlju imunosnog sustava. 

Kako bebi pripremiti ribu? 

Priprema ribe vrlo je brza i jednostavna jer je zbog delikatne teksture ribljeg mesa potrebna kraća termička obrada. Prije same pripreme, ribu je važno pomno očistiti kako ne bi zaostala niti jedna kost. Pri odabiru termičke metode prednost treba dati kuhanju na pari ili poširanju, a kako biste dobili što bogatiji okus, umjesto u vodi, ribu pokušajte poširati u domaćem temeljcu od povrća. Dobar izbor pripreme je i pečenje u pećnici pri čemu je ribu poželjno omotati u aluminijsku foliju ili papir za pečenje.

Prvi riblji okusi

Za manju dojenčad kuhanu ili pečenu ribu zgnječite, usitnite u pire pa pomiješajte s kuhanim povrćem ili žitaricama. Primjerice, file oslića, zajedno s mrkvom i tikvicom omotajte u papir za pečenje pa pecite u pećnici otprilike 20 minuta. Kada je riba i povrće pečeno, zgniječite ih i pomiješajte te na kraju začinite s pola žličice nasjeckanog svježeg kopra i par kapi ekstra djevičanskog maslinovog ulja. 

Odličan izbor su i kremaste riblje juhe, poput krem juhe od pastrve i muškatne tikve U povrtnom temeljcu kuhajte šalicu muškatne tikve narezane na kockice, a kad omekša dodajte file pastrve narezan na manje komade i pola jabuke narezane na kockice te kuhajte još desetak minuta. Zatim dodajte prstohvat kima i žličicu ekstra djevičanskog maslinovog ulja te sve zajedno izmiksajte pomoću štapnog miksera kako biste dobili kremastu juhu.

Nakon prvog rođendana

Nakon navršenih godinu dana života vašem mališanu ribu možete ponuditi i u obliku malo složenijih jela, a u nastavku vam donosimo nekoliko ideja:

  • Varivo je jedan od najjednostavnijih načina kako uklopiti ribu u prehranu djeteta. File ribe po želji, primjerice file brancina, narežite na manje komadiće pa ga skuhajte u varivu od povrća po želji.
  • Riba izvrsno pristaje i uz razne lagane umake. Pripremite lagani riblji curry od komarče, začinite ga kimom ili kurkumom te ga poslužite s kuhanom rižom ili pireom od cvjetače. 
  • Ribu možete uklopiti i u maštovite omlete za doručak ili večeru. File škarpine narežite na manje trakice ili kockice, kratko ga pirjajte na maslinovom ulju zajedno sa svježim ili smrznutim graškom. Ovako pripremljenu ribu zatim upakirajte u fini kremasti omlet. 
  • Želite pripremiti hranjivi obrok, a nedostaje vam vremena? Pripremite brze riblje štapiće koje će vaš mališan obožavati. File ribe narežite na male štapiće, začinite svježim začinskim biljem po želji, pokapajte ekstra djevičanskim maslinovim uljem i pecite desetak minuta u zagrijanoj pećnici.​
email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo