IZVOR:   RIBA SMIRUJE SRCE

U današnje vrijeme kao posljedica promjene načina života prehrana je često neodgovarajuća. Ne vodi se dovoljno brige o hranjivoj vrijednosti namirnica. Sve je više osoba s prekomjernom tjelesnom težinom, šećernom bolesti te kardiovaskularnim bolestima zbog pretjeranog unosa kalorija, a male hranjive vrijednosti namirnica.

Prehranu ribom možemo smatrati zdravom zbog toga što sadrži masne kiseline značajne za očuvanje krvnih žila. Pokazalo se da redovito konzumiranje ribe ima pozitivni utjecaj na pojavnost kardiovaskularnih bolesti, pobol i mortalitet. U prvom redu radi se o spomenutoj zaštiti krvnih žila, a posljedično organa koje opskrbljuju gdje je osobito značajna zaštita srčanog
mišića.

Masne kiseline mogu biti nezasićene i zasićene. Unutar skupine nezasićenih masnih kiselina posebna skupina su omega-3 masne kiseline, a upravo one se nalaze u ribi. Nezasićene masne kiseline važne su za funkcioniranje organizma, sastavni su dio membrana stanica, značajne su za sintezu hormona i enzima.

Od nezasićenih masnih kiselina nastaju eikozanoidi –parakrini hormoni, a u toj skupni nalaze se prostaciklini, prostagladini, leukotrieni.

Prostaciklini nastaju u stjenkama arterija. Značajni su za stvaranje trombocita i njihovu agregaciju, smanjuju tonus krvnih žila, a posljedično i krvni tlak. Prostaglandini također smanjuju nakupljanje trombocita te nastanak tromba. Spomenuti parakrini hormoni tako imaju povoljan učinak u zaštiti krvnih žila što naglašava važnost konzumiranja namirnica koje sadrže masne kiseline, kao što je riba, koje sudjeluju u njihovu nastanku.

Studije su pokazale da upotreba omega-3 masnih kiselina dovodi do smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti gdje značajnu ulogu ima spomenuto djelovanje na zgrušavanje krvi, dilataciju krvnih žila, sniženje krvnog tlaka, antiaritmijsko djelovanje te protuupalno djelovanje. Time se smanjuje rizik oštećenja srčanog mišića i infarkta te moždanog udara.

Važno je da je riba sastavni dio prehrane jer se na taj način organizam prirodnim putem opskrbljuje nutrijentima važnim u kardiovaskularnoj zaštiti.

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo