Autor: Mateja Domitrović

Jesti pravu, zdravu hranu, onu koja se nalazi u divljini, u šumama, na livadama, u rijekama i morima kao i onu uzgojenu na ispravan način itekako je važno uvrstiti u prehranu. Prvenstveno zbog toga što smo danas preplavljeni nekvalitetnim namirnicama, industrijskim prerađevinama koje ne daju puno dobroga našem organizmu. To je i glavni razlog što se svijest o onome što jedemo zadnjih godina itekako mijenja, želi se jesti ono što je održivo dala priroda, a to je čista, iskrena hrana bez nepotrebnih dodataka, hrana od koje se osjećamo dobro i koja nam omogućuje da živimo zdravo, dugo i sretno.

Na izbor nam je puno toga, no ono što dolazi iz našeg Jadrana, naših rijeka i ribnjaka najbolja je moguća hrana koja se danas može pronaći na tržnicama i policama većine trgovina. Jesti se mora, no prvenstveno treba jesti ono što vrijedi, a to je i glavna poruka projekta „Riba Hrvatske-Jedi što vrijedi“ koji želi naglasiti važnost i izvrsnost ribe kao nutritivno iznimno bogate namirnice od koje se mogu pripremiti prava čuda.

Između ostalog, ovaj projekt želi razbiti predrasude da su riba i ostali morski i riječni plodovi skupi ili da moraju biti skuplji. Da bi se na stolu našao kvalitetan obrok dostojan kralja ne treba izdvojiti puno.

Imajmo na umu da se i od srdele, inćuna, molova iliti oslića, trlja, skuša, lokardi, palamide, tabinja, šarana, pastrva, dagnji i još mnogo toga može napraviti prava gozba. Ne zaboravimo da je riblje meso i ukusno i da nam daje nevjerojatno bogatstvo raznih blagodati. Nije bez razloga životni vijek ljudi s mora i iz mediteranskih zemalja duži nego u odnosu na ostale. Imamo ono što vrijedi, stoga i jedimo ono što vrijedi.

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo