Hrvatska se može pohvaliti bogatom tradicijom pripreme ribljih jela, a svaka je regija poznata po svojim specijalitetima. Upoznajmo zajedno običaje pripreme ribljih delicija na Badnjak u svakom kutku Lijepe naše.

Središnja Hrvatska

Kontinentalci za Badnjak nisu izbirljivi – vole sve riblje primjerke koji u blagdansko vrijeme doplivaju do ribarnica ili supermarketa.Tako se na blagdanskom stolu najčešće poslužuje oslić, brancin i ostale poznate vrste bijele morske ribe pripremljene na različite načine, ali i pečeni ili prženi slatkovodni primjerci, najčešće posluženi sa salatom od mahunarki. Osim toga, nije rijetkost da se na jelovniku nađe i rižoto od plodova mora ili lignje pripremljene na razne načine – od punjenih i pripremljenih u pećnici do prženih kolutića liganja u pivskom tijestu.

Istra

Na Badnjak se u Istri za večeru obavezno jede bijela riba s domaćom tjesteninom, pasuticama. Tu će se naći i fina riblja juha te različiti primjerci pečene morske ribe. Istrijani se za Badnjak vole počastiti i slanim srdelama, a osim poznatih pasutica, uz ribu se najčešće poslužuje i maneštra od slanutka te broskva na padelu, tradicionalno jelo od zelenog lisnatog povrća i krumpira.

Slavonija i Baranja

Badnja večera u Slavoniji i Baranji nezamisliva je bez slasnog domaćeg fiš paprikaša, pripremljenog od poznatih primjeraka slatkovodne ribe, poput šarana, soma i štuke. Pravi majstori se slažu da se tajna savršenog fiša krije samo u svježoj ribi i kvalitetnoj mljevenoj paprici. Osim toga, fiš se nikako ne bi smio miješati, već samo protresti kotlić u kojem se kuha jer se na taj način lijepi komadi ribe neće raspasti. Od ostalih delicija koje Slavonci i Baranjci vole pripremati za Badnjak tu su i različite vrste pečene ribe, kao što je smuđ i pastrva te legendarni šaran na rašljama.

Dalmacija

Tradicija pripreme različitih jela od ribe u Dalmaciji posebno dolazi do izražaja u vrijeme blagdana. Na dalmatinskom blagdanskom stolu tako će se naći različiti primjerci bijele ribe pripremljeni u obliku gregade ili brudeta, „na bijelo” ili „na crveno”, ili pak pečeni u „škartocu”. Osim vina koji će bilo kojem ribljem jelu dati neodoljivu aromu, obavezan dodatak je i krumpir ili čičer, odnosno slanutak. Pojedinci koji nisu tako veliki ljubitelji ribe uživat će u poslasticama poput punjenih liganja ili rižota s plodovima mora.

Bila morska ili slatkovodna, svaka riba jednako je vrijedna. Stoga, za koji god se specijalitet odlučite ovog Badnjaka, sigurno nećete pogriješiti. I ne zaboravite, riblji obrok će biti najukusniji ako ga blagujete u krugu svojih najmilijih. Od srca vam želimo sretne i ukusne blagdane!

Nutricionistički tim Vitaminoteke

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo