Kamenice pažljivo operemo hladnom vodom, složimo u prikladnu posudu prije spremanja u hladnjak. Obavezno ih slažemo na dublji dio školjke. Naime, one su i dalje žive te se s vremena na vrijeme otvore da dođu do zraka. Ako nisu složene na duboki dio, ispuste more iz sebe te dolazi do bržeg kvarenja. Spremamo ih u hladnjak prekrivene mokrom krpom ili  ubrusom, nikako hermetički zatvorene. Ako primjetimo da je neka otvorena  i da se na dodir ne zatvara, znači da više nije živa, a time ni  jestiva. Takve kamenice obavezno moramo odstraniti. Svakodnevno ih je  nužno pregledati, proliti more koje puste na dno posude (može dobiti  neugodni miris), očistiti posudu, ponovno ih presložiti, pokriti iznova  navlaženom krpom ili ubrusom.

Napomena:

Održavane na ovaj način mogu živjeti do 7 dana.

IZVOR: Proces čišćenja i održavanja kamenica

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo