O srdeli kao našoj nenadmašnoj hraniteljici zadnjih godina se priča u superlativima i zbog njene visoke nutritivne vrijednosti. Svoj ugled dobila je djelomično i zbog spoznaja o blagotvornosti masnijih vrsta riba koje obiluju omega-3 masnim kiselinama. U slučaju ribe, „masnije je zdravije“. Naime, masna riba upravo zbog većeg sadržaja masnih kiselina osigurava više blagodati za zdravlje nego nemasna riba. Također, riba je izvrstan izvor proteina koji se razlikuju od proteina mesa toplokrvnih životinja. Proteini ribe lakše su probavljivi (u prosjeku 2 do 3 sata) i bolje iskoristivi od proteina mesa i mlijeka. Srdela je i jedna od rijetkih namirnica koja sadrži značajne količine koenzima Q10, nutrijenta koji se nalazi u svim tjelesnim stanicama. Vjeruje se da koenzim Q10 ima antioksidativno djelovanje i povećava razinu tjelesne energije. Osim koenzima Q10, srdele su značajan izvor vitamina B12, vitamina D, selena, fosfora, kalcija, kalija, joda te željeza.

Iako se srdela u našim krajevima najčešće pripremama prženjem, postoje i drugi brzi, ali mnogo kvalitetniji načini pripreme ove male kraljice Jadrana. Jedan od takvih primjera je srdela kuhana u finom domaćem umaku od rajčica. Osim što je ovo jelo izuzetno brzo gotovo, iznenadit će vas mekoća mesa srdele koju dugujemo upravo kiselinama prisutnima u rajčici. Ovaj jednostavni i svestrani umak možete poslužiti s bilo kojim prilogom po želji. Mi smo ga poslužili s kremastom palentom, a odlično se paše i s finim domaćim kruhom.

Sastojci za dvije osobe:

  • 500 g srdele

  • 500 ml umaka od rajčice

  • 2 žlice krušnih mrvica

  • 1 režanj češnjaka

  • 1 dl bijelog vina

  • nasjeckani peršin

  • maslinovo ulje

  • sol i papar

Priprema:

1. Srdelu očistite i operite.

2. U dubokoj tavi na zagrijanom maslinovom ulju vrlo kratko popržite nasjeckani češnjak. Dodajte vino i pustite da alkohol ispari. Potom dodajte krušne mrvice, umak od rajčice pa začinite soli i paprom. Kuhajte na laganoj vatri do vrenja.

3. Sada dodajte srdelu, poklopite tavu i ostavite da kuha na laganoj vatri desetak minuta. Na kraju dodajte sitno sjeckani češnjak.

Nutricionistički tim Vitaminoteke

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo