Novi rad donio je sažet prikaz rezultata istraživanja koja govore u korist konzumaciji plave ribe kod prevencije adenokarcinoma, zloćudnih tumora žljezdanih epitelnih stanica – najčešće dojki, prostate, gušterače i debelog crijeva.

U radu su prvo iznesena novija saznanja da se sposobnost svakodnevnog unosa niske doze aspirina u snižavanju rizika od adenokarcinoma prije svega pripisuje njegovom utjecaju na smanjenje aktivnosti enzima COX-2, koji ima bitnu ulogu u nastanku i razvoju adenokarcinoma. Zatim je postavljena hipoteza da se za visok unos omega-3 masnih kiselina iz ribe također može očekivati sličan učinak, no bez popratnih nuspojava povezanih s unosom aspirina.

Nekoliko istraživanja već je pokazalo povezanost redovitog unosa ribljeg ulja i smanjenja rizika od karcinoma dojke, prostate te kolorektalnog karcinoma. Visok unos omega-3 masnih kiselina iz ribe i dodataka ribljeg ulja povezan je i s 23% nižom smrtnosti od karcinoma općenito.

U prevenciji karcinoma bitnim se pokazao i način pripreme ribe – soljena i pržena riba ne smatra se poželjnom te se čak povezuje s višim rizikom od određenih vrsta karcinoma.

Prema mišljenju autora, kao pozitivan primjer trebalo bi uzeti Italiju, gdje se riba uglavnom konzumira pečena i kuhana te istraživanja pokazuju da konzumacija ribe barem dva puta tjedno može pomoći sniziti rizik od mnogih karcinoma.

Budući da je aktivnost COX-2 najviša u ranim stadijima te se postupno gubi što adenokarcinom više napreduje, autori zaključuju da visok unos omega-3 masnih kiselina iz ribe vjerojatno ima veći potencijal u prevenciji nego u liječenju karcinoma.

Izvor: Nutrition and Cancer: An International Journal

Autor: Nutricionistički tim Vitaminoteke

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo