*Autor: Mateja Domitrović

Kao i morske vrste, i slatkovodna riba bogata je vrijednim omega – 3 masnim kiselinama, ali predstavlja i izvrstan izvor proteina te je stoga i idealna zamjena za meso, pogotovo za one koji s mesom nisu na „ti“ i teško ga probavljaju. Na kraju krajeva, svaka riba, bilo morska ili slatkovodna, prava je prirodna hrana koja bez ikakvog pogovora može nositi i etiketu „vrhunskog“ u svakom smislu te riječi. 

Kako pripremiti pastrvu?

Pastrva je po tom pitanju na prvom mjestu, njezino nježno meso prilično je neutralnog okusa, a zbog jednostavnosti pripreme i dostupnosti i to cjenovno i zastupljenošću na tržištu, riba je koja nudi bezbroj mogućnosti u kulinarstvu. Možete je kuhati, peći, pržiti, poširati, što god vam je volja. Odlična je u kombinaciji sa svim povrćem i gljivama kojima je možete napuniti, u kombinaciji s začinskim biljem, ljutikom i češnjakom. Slaže se s raznim začinima pa čak i voćem, kao što su primjerice nar i citrusi. Za one vješte u filetiranju, filete pastrve poslužite uz hollandaise umak, umak od kopra na bazi kiselog i slatkog vrhnja ili umak od kapara, bijelog vina i maslaca. 

Ako imate prilike nabaviti dimljenu pastrvu, od nje možete pripremiti paštetu ili namaz tako da meso nasjeckate pe pomiješate s kremastim sirom, malo majoneze, kiselim krastavcima. Možete dodati i malo mljevene crvene paprike, peršinova lista ili je poslužite uz umak od hrena pa servirati s kuhanim krumpirom prelivenim maslacem sa začinskim biljem. Za brzu večeru na prepržene šnite kruha namazane maslacem ili kremom od sira i hrena, mladog ili medvjeđeg luka uz dodatak naribane cikle položite popaprene komade dimljene pastrve.

Kako prepoznati svježu pastrvu?

Kad kupujete svježu pastrvu pripazite na nekoliko stvari: tijelo joj mora biti čvrsto, oči bistre i izbočene, a sluz kojom je pokrivena njena koža prozirna. Pastrva se ne čisti izvana i njezina sluz se ne uklanja, treba joj ukloniti utrobu i škrge, isprati je i spremna je za pećnicu, tavu ili roštilj. Dakle, s njom nema nikakvog posebnog posla, pripremne radnje se svode na tek koju minutu. 

Kao i kod ostalih ribe, važno je da pastrvu ne zarezujete prije pečenja. Naime, na taj način se njihovo meso pečenjem isušuje i samim time gubi na sočnosti i punoći okusa.

Pastrvu je lijepo uloviti u prirodi i u istoj je i pripremiti. No, po svoj ulov možete otići i u bilo koju ribarnicu ili trgovinu koja u svojoj ponudi ima pastrvu. A koju god da izaberete vrijedi ono s početka teksta, svaka vrijedi i svaka je vrhunska!

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo