Proizvodi od ribe ne koriste se samo u prehrambenoj industriji. Oni predstavljaju ključni sastojak brojnih proizvoda na tržištu, od kozmetičkih preparata do gnojiva. Kako bi smanjili negativan utjecaj na okoliš, te podržali politiku života bez otpada (zero-waste), brojne suvremene kompanije pronalaze alternativne načine zbrinjavanja otpada od ribe, čime se dobiva novi ekonomski vrijedan proizvod, a ujedno smanjuje negativan utjecaj na okoliš.

U nastavku slijede neki proizvodi koje ćete naći na tržištu, a proizvode se od otpada od ribe.

1. Prehrambeni proizvodi

Suvremeni potrošači traže gotove ili polugotove proizvode za brzu konzumaciju ili pripremu. Tako se na tržištu mogu naći fileti ribe. Pri tome kosti, glava i ostali dijelovi ribe predstavljaju otpad. Navedeni otpad koristi se za proizvodnju hrane za životinje ili pak za proizvodnju želatina koji se koristi primjerice u proizvodnji gumenih bombona.

2. Dodaci prehrani

Omega 3 i omega 6 su esencijalne masne kiseline koje ljudsko tijelo ne može samo proizvesti, već ih moramo unijeti hranom ili kroz dodatke prehrani. Upravo se otpad od ribe koristi u proizvodnji omega 3 i omega 6 kapsula, koje su izuzetno važne za naše zdravlje i vrlo tražene u farmaceutskoj industriji.

Još jedan proizvod od otpada od ribe je morski kolagen, koji sadrži hidrolizirani kolagen enzima iz ljuski morskih riba, a pozitivno utječe na strukturu kože, kose i noktiju te pomaže pri održavanju i obnavljanju tvrdog i mekog tkiva.

3. Moderno kulinarstvo

U modernom kulinarstvu često se koriste prirodne boje, kako bi tradicionalne prehrambene proizvode učinili zanimljivijih i privlačnijim krajnjem potrošaču. Tako na tržištu možemo naći tjesteninu ili peciva za burgere u crnoj boji, koji se proizvode od crnila sipe.

4. Kozmetička industrija

Neki ruževi za usne sadrže riblje ljuske. Razlog tomu je što u ribljim ljuskama nalazimo bisernu esenciju, odnosno srebrnastu tvar, koja ruževima i lakovima za nokte daje privlačan efekt svjetlucavosti.

5. Kožna i modna industrija

Održiva moda danas je česta tema u modnoj industriji. Tako se proizvodnja odjeće, obuće i modnih dodataka od riblje kože smatra jednim od najperspektivnijih područja moderne kožne industrije. Riblja koža često se koristi u proizvodnji modnih dodataka (torbice, novčanici, remeni, etui za naočale), ali i cipela, jakni, prsluka i sličnih odjevnih predmeta.

6. Bioplin

Dnevne emisije štetnih plinova u prometu, industriji, poljoprivredi, šumarstvu i drugim sektorima predstavljaju veliki problem za okoliš. Osobni automobili glavni su zagađivači i čine 60,7 posto ukupnih emisija CO2 iz cestovnog prometa u Europi. Korištenjem bioplina smanjuje se emisija ugljikovog dioksida u okoliš, te uporaba fosilnih goriva. Bioplin nastaje uslijed biološke razgradnje različitih vrsta otpada organskog porijekla postupkom anaerobne digestije. Između ostalog bioplin se može dobiti i od ribljeg otpada. Prema ranijim istraživanjima preporuča se miješanje ribljih nusproizvoda sa stajskim gnojivom (najčešće goveđim ili svinjskim) kako bi se postigla što profitabilnija proizvodnja bioplina.

Autor: Marina Tomić Maksan (Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet)

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo