Engleski naziv: European hake; Latinski naziv: Merluccius merluccius; Regionalni naziv: Oslić

Opis i podrijetlo:

Svježi oslić prepoznaje se po čistim i bistrim očima, svježe crvenim i dobro prianjajućim škrgama te po napetoj i sjajnoj koži.
Oslić je morska riba sive boje i snažnih čeljusti. Može imati težinu veću od 10 kg i dužinu do 1,25 m. Živi u morskim dubinama (od 100 do 300 m) sjevernog Jadrana, zapadnog dijela Atlantika do Islanda te uz afričku i sjevernoameričku obalu.
Oslić ima bijelo mekano i sočno meso, izvrsna okusa i lako probavljivo.

Energetska i nutritivna vrijednost

Riba je jedna od najznačajnijih namirnica u ljudskoj prehrani, a morska riba ujedno je prepoznatljivo temeljno obilježje mediteranske prehrane kao modela zdrave prehrane.
Po svojoj strukturi spada u dijetetske namirnice jer ima malu količinu masnoće, a time i manju energetsku vrijednost. Zbog toga se može uklopiti u bilo koju vrstu dijete, kao i u bolesničku prehranu. Energetska vrijednost oslića iznosi 88 kcal / 368 kJ na 100 g svježe namirnice. U 100 grama svježeg oslića nalazi se 80% vode, 0,85 g masti, 17,2 g bjelančevina, 0 g ugljikohidrata i 0 g vlakana. U nutritivnom pogledu riba je iznimno važan izvor bjelančevina, koje se u usporedbi s bjelančevinama mesa odlikuju lakšom probavljivošću (sadrže manje kolagena), boljom iskoristivošću te povoljnijim aminokiselinskim sastavom (posebice kad su u pitanju esencijalne aminokiseline). Uz makronutrijente, oslić je iznimno vrijedan izvor nekih vitamina i minerala: vitamina B1, vitamina B2, kalija, kalcija, fosfora; odličan je izvor fosfora (30% RDA po obroku); vitamina B2 (25% RDA po obroku) i dobar je izvor vitamina B1 (13% RDA po obroku) te kalija (13% RDA po obroku).

Nutritivnu tablicu možete pogledati i preuzeti ovdje

ODLIČAN IZVOR – pojam se odnosi na one namirnice koje sadrže vitamine, minerale, proteine i vlakna u količini od najmanje 20% dnevnih potreba RDA.
DOBAR IZVOR – pojam se odnosi na one namirnice koje sadrže vitamine, minerale, proteine i vlakna u količini od najmanje 10% dnevnih potreba RDA.
RDA – Recommended Dietary Allowances (preporučene dnevne količine)

Kupovanje i čuvanje

Svježi oslić prepoznaje se po čistim i bistrim očima, svježe crvenim i dobro prianjajućim škrgama te po napetoj i sjajnoj koži. Najbolje ga je pripremiti istoga dana kada je i kupljen.
U suprotnom može se očišćen zamrznuti, a najvažniji preduvjet za zamrzavanje ribe jest da ona bude svježa. Oslić se može kupiti i duboko zamrznut bez glave ili u obliku fileta.

Priprema jela s oslićem

U nutritivnom pogledu riba je iznimno važan izvor bjelančevina, koje se u usporedbi s bjelančevinama mesa odlikuju lakšom probavljivošću Za uspješno pripremanje svakog ribljeg jela od oslića vrlo je važno čišćenje: odrezati peraje, očistiti ribu od krljušti, odstraniti joj utrobu i crnu trbušnu kožicu, zatim je oprati pod mlazom tekuće vode. Nakon toga oslića treba posušiti i sa svih strana obilno poprskati limunovim sokom. Na taj se način vezuje miris ribe, a meso ostaje bijelo i čvrsto. Po površini oslića lagano utrljajte sol i mješavinu začina, a zatim ga kuhajte, pecite ili pržite.
Zbog laganog filetiranja i odvajanja kostiju, oslić možete koristiti za pripremu ribljih salata u kombinaciji s maslinovim uljem ili uz dodatak umaka na bazi majoneze. Osim toga, izvrsno pristaje uz svježe i kuhano povrće.
Oslić se vrlo brzo priprema, a zbog svog kvalitetnog mesa dobra je osnova za razne riblje juhe, bistre ili guste. Filete oslića možete pohati na uobičajen način, a panirati na dva: brašno – jaja ili brašno – jaja – krušne mrvice (ili ga jednostavno umočiti u pivsko ili neko drugo tijesto i pržiti). Koliko se ova riba jednostavno priprema paniranjem, toliko se zbog svog nježnog mesa većinom ne koristi za roštilj.
Poširani fileti i kuhana cijela riba preporučljiva je hrana za dijete i posebne oblike prehrane uz dodatak odgovarajućeg povrća.

IZVOR:   OSLIĆ


email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo