Autor: RED FORK

Latinski naziv: Sparus auratus

Engleski naziv: Gilt-head seabream

Regionalni naziv: komarča, podlanica, dinigla, lovrata, ovrata, zlatulja, zlatva, sekulica, štrigavica

Opis i podrijetlo: Orada je morska riba koja obitava na području čitavog Mediterana. Ima ovalno, široko, plosnato tijelo, visoko čelo i nisko postavljena usta s izbočenim usnama. Tijelo je modro-zeleno-sive boje, bokovi su sivo-srebrni sa uzdužnim smeđim ili smeđe-zelenim prugama.

Energetska i nutritivna vrijednost: 

Energetska vrijednost 100 g svježe orade iznosi 128 kcal / 536 kJ, od toga sadrži 21 g proteina i 4,8 g masti. Od minerala svježa orada sadrži kalij (461 mg), fosfor (248 mg), magnezij (31 mg), selen (7 μg), kalcij (7,5 mg), željezo (0,46 mg), cink (0,42 mg). Od vitamina svježa orada sadrži vitamine B kompleksa, tiamin (0,1 mg), riboflavin (0,07 mg), pantotensku kiselinu (0,25 mg), vitamin B6 (0,44 mg), vitamin B12 (2,9 μg), vitamin A (4,5 μg).

Meso orade ima malu energetsku vrijednost, svega 128 kcal na 100 g, te sadrži visok udio lako probavljivih proteina. Sadrži manje količine zasićenih masnih kiselina i kolesterola. U većim količinama su prisutne jednostruko i višestruko nezasićene masne kiseline od kojih je najvažnije spomenuti omega-3 masne kiseline, čiji unos zadovoljava dnevne potrebe. Također meso orade je odličan izvor vitamina B12. Vitamin B12 (cijanokobalamin) je vitamin B skupine topiv u vodi. Vitamin B12 u organizmu regulira formiranje krvnih zrnaca i ugradnju željeza. U slučaju nedostatka vitamina B12 dolazi do perniciozne anemije te nedostatka krvnih zrnaca. Vitamin B12 također djeluje na pojačanu produkciju energije, metabolizam (ugljikohidrata, masti i bjelančevina), potiče rast i duži životni vijek stanica te je potreban za pravilnu probavu. Neki od izvora vitamina B12 uključuju mlijeko i mliječne proizvode, bubrege, jetru, kvasac, piletinu, jaja, tunjevinu i losos.

Blagotvorna svojstva:

Orada je dobar izvor različitih hranjivih tvari. Dobar je izvor vitamina B skupine, posebno vitamina B12 koji je nužan u sintezi crvenih krvnih stanica, neurološkoj funkciji i sintezi DNA molekula. Od minerala najzastupljeniji su kalij, fosfor, magnezij i selen. Selen je mineral važan za sintezu i regulaciju hormona štitnjače, dio je enzimskog sustava obrane od oksidativnog stresa te je važan za zdravlje reproduktivnog sustava. Orada sadrži i omega-3 masne kiseline koje pomažu u održavanju zdravlja srca i krvnih žila, poboljšavaju funkciju mozga, memoriju i koncentraciju te smanjuju upalne procese.

Kupovanje i čuvanje:

Prilikom kupnje ribe nužno je obratiti pozornost na nekoliko znakova koji nam omogućuju da odredimo dali je riba svježa. Prvenstveno to su oči koje moraju biti bistre i sjajne, zatim meso koje nakon pritiska poprima početni oblik te peraje koje moraju biti vlažne i neoštećene. Škrge moraju biti svijetle boje, ljuska sjajna i čvrsta te riba ne smije biti neugodnog mirisa. Nakon ulova riba se čuva u mješavini leda i vode u kojima je temperatura između 0-4°C, dok je temperatura čuvanja smrznute ribe -18°C.

Priprema jela:

Orada ima bijelo, sočno meso koje se može pripremati na različite načine. Pogodna je za prženje ili pečenje na žaru, ali i pirjanje, kuhanje ili pečenje u pećnici. Velike ribe se mogu filetirati.

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo