O kampanji

Mi, Europljani, volimo more i ribu već stoljećima.
Ribe nas hrane i održavaju nas zdravima.
Ribe nam daju posla.
Ribe nam donose blagostanje.

Kada vadimo ribu iz naših mora, moramo paziti da ih u vodi ostane  dovoljno da mogu održavati zdravlje naših ekosustava i da ih možemo loviti i u budućnosti.

Europska unija vodeća je u svijetu u upravljanju ribarstvom i standardima akvakulture. U posljednjem desetljeću naše su politike imalepozitivan učinak na mjestima kao što su sjeveroistočni Atlantik gdje ribolov postaje sve održiviji. Međutim, treba nastojati takav uspjeh proširiti diljem Europe.

Europska komisija je u 2013. s vladama država članica i s Europskim parlamentom dogovorila novu Zajedničku ribarstvenu politiku kojom će se poticati razvoj sektora ribarstva i akvakulture i učiniti ih ekološki, ekonomski i društveno održivijim.

Kao najveći svjetski uvoznik ribljih proizvoda, moramo i dalje biti primjer drugima izvan naših voda. 

Svi moramo pridonijeti održivosti.

Promjenom u potrošnji ribe pridonijet će se većoj održivosti ribarstva. Kao potrošači i subjekti na tržištu moramo biti svjesni da izborom morskih plodova koje jedemo te izborom vremena i načina na koji ćemo ih jesti odnosno kupovati i prodavati znatno utječemo na taj vrijedan izvor hrane.

Na ovom web mjestu možete naći izvore koji će vam pomoći da odaberete morske plodove koji dolaze iz zdravih populacija, iz mjesta gdje je ribolov odgovoran i gdje je proizvodnja održiva. Naći ćete sljedeće:

informacije od europske komisije o Zajedničkoj ribarstvenoj politici,

inspirativna svjedočanstva o održivoj ribljoj hrani

Čak i malim korakom – konzumiranjem, kupnjom ili prodajom održivih morskih plodova – možemo omogućiti našoj djeci i budućim generacijama da zavole ribu jednako kao i mi.

Više o kampanji možete pronaći ovdje.

Sadržaj preuzet sa stranice Europske Komisije

    email iconKontaktirajte nas
    Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo