Uzbudljive vijesti za mediteransku  akvakulturu! PerformFISH,  projekt koji je financiran EU sredstvima u sklopu programa Horizon 2020, razvio je inovativan alat za vrednovanje osnovnih pokazatelja  uspješnosti uzgoja brancina i orade .

Po prvi put će proizvođači brancina i orade imati pristup točnom i standardiziranom sustavu koji će im omogućiti da uspoređuju učinkovitost vlastite proizvodnje, definiraju realne ciljeve prema vršnim performansama i identificiraju neučinkovitosti u njihovim proizvodnim ciklusima.

Ovaj će sustav usporediti i performanse tvrtki unutar mediteranskih lokalnih područja kao i na regionalnoj razini. Tvrtke će moći rangirati rezultate prema rezultatima drugih proizvođača u tom sektoru. Alat je razvijen na osnovi principa anonimnosti i omogućit će proizvođačima da mjere učinkovitost svojih proizvodnih praksi.

Alat se temelji na 55 ključnih pokazatelja uspješnosti (KPI) koje će industrija usvojiti, a koji će služiti za procjenu tehničke učinkovitosti poduzeća, uključujući gubitke i bolesti, učinkovitost hranidbe , rast ribe i uporabu kemikalija, kao i okolišni i ekonomski učinak te dobrobit riba.

„Završili smo temeljit proces savjetovanja sa industrijom,“ rekla je Giovanna Marino iz ISPRA-e, „Cilj nam je bio izgraditi sustav koji odražava razlike u proizvodnim sustavima i tehnologijama koje koristi industrija, različite industrijske ljestvice kompanija koje sudjeluju i različite klimatskim uvjetima na uzgajalištima širom Sredozemlja. ”

Sustav  trenutno ispituju 33 tvrtke koje posluju u Španjolskoj, Italiji, Grčkoj, Francuskoj i Hrvatskoj, a uključuje mrjestilišta, kopnene i morske objekte za uzgoj. Ove tvrtke predstavljaju 70% proizvođača lubina i komarče u Europi.   osnovicu koja će se koristiti za utvrđivanje kvantitativnih ciljeva proizvodnje, za procjenu uspješnosti intervencija PerformFISH na području performansi i održivosti sektora.

Na kraju projekta, ovaj alat mogao bi se staviti na raspolaganje svim proizvođačima lubina i komarče u Sredozemlju, poboljšavajući konkurentnost i efikasnost ove industrije u regiji u cjelini.

Za širu mediteransku industriju akvakulture, ovaj će napredak omogućiti proizvođačima da poboljšaju svoj utjecaj na okoliš kao i razinu dobrobiti svojih životinja, što će pomoći poboljšanju percepcije potrošača o brancinu i oradi iz uzgoja.

Za više informacija o ovom alatu preuzmite letak s osnovnim informacijama ovdje WP7_PerformFISH_factsheet_FINAL_web (EN).

Za više informacija o projektu posjetite web stranicu projekta na www.performfish.eu ili pogledajte video ovdje.

Za više informacija i za novinarske upite obratite se Emmi Bello Gómez, višem voditelju projekta AquaTT, E-mail: emma@aquatt.ie.

Preuzmite PDF dokument (EN) PerformFISH_PR_KPIs_FINAL

Izvor slike: PIXABAY

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo