Ljeto i visoke temperature zahtijevaju pripremu laganih obroka koji neće previše opteretiti probavu, a upravo je riba jedna od namirnica koje se savršeno uklapaju u taj postulat. Posjetili smo ribarnicu na tržnici Kvatrić kako bismo provjerili koje riblje vrste Zagrepčani imaju na raspolaganju. Ponuda je zadovoljavajuća, a svježina ribe izvrsna, no cijene bi ipak mogle biti niže te je nedostajalo ribe prihvatljivijeg cjenovnog ranga poput primjerice trlja, ušata i pišmolja.

Izuzetno svježe srdelice po prihvatljivih 25 kn

Srdele uvjerljivo drže primat na ribarnicama. Njihovi glavni aduti su kvalitetne masti i proteini, a uz hranjivost odlikuju se uvijek odličnom cijenom za svaki džep. Iako ih najradije pripremamo pržene, postoje brojni načini njihove pripreme. Odlične su ispečene u pećnici pa složene u jednostavni sendvič uz dodatak majoneze, zelene salate i svježeg luka. Od srdela se da napraviti izvrsna pašteta, brudet, a jako ukusne su i one pripremljene na „lešo“.

Salpa za roštilj

Salpu prepoznajemo po srebrnom tijelu sa zlatnim bočnim prugama. Lijepe primjerke svježih salpi pronašli smo po cijeni od 70 kuna po kilogramu. Riba salpa je vegetarijanka te se odlikuje specifičnim okusom i jakim mirisom mora. Odlična je na roštilju, stoga vam savjetujemo da je ovog ljeta ulovite na ribarnici i bacite na gradele.

Uvijek dostupni brancin i orada iz uzgoja

Svježe orade i brancine na ribarnici uvijek možemo pronaći, a trenutna cijena im je 80 kuna po kilogramu. Riba iz uzgoja je cjenovno prihvatljivija od divlje ribe, a uspoređujemo li njihovu kvalitetu, možemo reći kako uzgojena riba po tom pitanju ne zaostaje za svojim divljim rođacima.

Tabinja – kraljica riblje juhe i brudeta

Meso kuhane tabinje je zaista nešto posebno. Sočno, nježno i izrazito ukusno. Nažalost, tabinja je prilično rijetka riba na ribarnicama, no ovaj put smo zatekli jedan primjerak i to po prihvatljivoj cijeni od 80 kuna po kilogramu.

Omiljeni jadranski oslić ili mol

U ovoj posjeti ribarnici pronašli smo ponudu svježeg jadranskog oslića po cijeni od 100 po kilogramu. Iako nam se cijena čini visokom u usporedbi sa smrznutim oslićem iz uvoza, Hrvati su veliki ljubitelji oslića, pogotovo ako je ulovljen u Jadranu, stoga ova vrsta ribe ima svoju stalnu klijentelu.

Ukusna patarača

Patarača je riba iz porodice lista te je baš kao i riba list vrlo tanka zbog čega se uglavnom priprema prženjem. Izuzetno je ukusna, a prednost je, što se za razliku od kože lista, koža patarače ne mora guliti. Na Kvatriću se našla po cijeni od 120 kn po kilogramu.

Susreli smo se oči u oči s grdobinom

Dok izgled grdobine zastrašuje, njen okus i kvaliteta mesa oduševljavaju. Grdobina ima veliku glavu od koje se priprema izvrsna juha, dok se rep, zbog nedostatka kostiju može pohati. Kod pripreme grdobini prvo uklonimo kožu zarezujući ju kod repa i skidamo ju laganim povlačenjem. Rep možemo možemo narezati na ploške pa omotati pancetom i peći u pećnici u nekom slasnom umaku od bijelog vina. Cijena je prilično visoka i iznosi 150 kuna po kilogramu.

Romb ili iverak

Romb je vrlo cijenjena bijela riba plosnatog tijela i kože tamne boje. Nažalost, radi se o ribi za kupce dubljeg džepa jer mu je cijena 180 kuna po kilogramu. Odličan je u pećnici, no ukaže li vam se prilika, svakako probajte ovu zanimljivu ribu pripremiti ispod peke.

Autor: Nutricionistički tim Vitaminoteke

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo