Morski riblji primjerci

Prema posljednjim podacima, do danas je u Jadranu zabilježeno oko 450 ribljih vrsta i podvrsta, a ovaj broj iz godine u godinu raste. Među morskim ribljim primjercima Hrvati posebno vole uživati u srdeli, osliću, škarpini, oradi i brancinu.

Srdela 

Srdela je najvažnija riba hrvatskog morskog ribolova i jedan od predstavnika iz skupine sitne plave ribe. Othranila je generacije naših predaka uz obalu, ali i danas ima ulogu hraniteljice Mediterana. Skromna cijenom, ali bogata ključnim nutrijentima koji često nedostaju u modernoj prehrani, srdela je idealan sastojak jednog kvalitetnog ručka. Iako se najčešće priprema prženjem, srdelu možemo pripremiti na još mnoštvo zdravijih načina, kao što su srdele na gradele, brudet od srdela ili srdele pečene u pećnici s aromatičnim začinskim biljem.

Oslić

Oslić, mol ili tovar jedna je od bijelih morskih vrsta ribe koja se vrlo dobro udomaćila u našim kuhinjama, a jeftiniji je od bilo koje druge bijele ribe. Volimo ga i zbog njegovog sočnog i mekanog mesa te jednostavnog čišćenja i brze pripreme. Najčešće se priprema pohanjem, uvaljan u brašno ili pivsko tijesto, odličan je i pečen u pećnici s mediteranskim biljem, a poslužit će i za pripremu ukusne i brze riblje juhe.

Škarpina

Iako neuglednog i opasnog izgleda, škarpina se smatra jednom od najcjenjenijih oboritih riba. Okus škarpine najbolje dolazi do izražaja ako se priprema na brudet ili u obliku juhe, u umaku od bijelog vina, rajčice i mediteranskog začinskog bilja, a izvrsna je i pečena u pećnici sa različitim vrstama sezonskog povrća.

Orada

Orada ili komarča plemenita je vrsta jadranske ribe bijelog i sočnog mesa koje se može pripremiti na različite načine. Načešće se prži ili peče na žaru, ali pogoda je i za pirjanje, kuhanje ili pečenje u pećnici. Veliki primjerci orade veoma su dobri za filetiranje.

Brancin

Brancin, poznat i kao lubin, vrlo je tražena vrsta bijele morske ribe izrazito sočnog i ukusnog mesa. Ova poznata riba grabežljivica najčešće se priprema pečenjem na grillu ili u pećnici, a može se pripremiti i u obliku krepke riblje juhe ili pak na lešo.

Slatkovodni riblji primjerci

Zanimljiv je podatak da je u Hrvatskoj do sada zabilježena čak 151 vrsta slatkovodnih riba. Stoga s ponosom možemo reći kako naše rijeke i jezera kriju pravo bogatstvo slatkovodnih ribljih primjeraka. Među hrvatskim slatkovodnih ribljim vrstama posebno se ističu šaran, smuđ, pastrva, som i štuka.

Šaran

Šaran je definitivno kralj među slatkovodnom ribom i naša najvažnija slatkovodna vrsta ribe. Kvalitetne primjerke ili odreske šarana vrlo je lako pronaći u bilo kojoj ribarnici, a najboljima se smatraju dvogodišnji šarani težine 1 do 2 kilograma. Načina pripreme jela od šarana uistinu je mnogo. Šaran na rašljama prava je delicija kontinetalne Hrvatske, a odresci od šarana obavezni su sastojak fiš paprikaša. Osim toga, mogu se pripremiti i na roštilju, pohanjem, kuhanjem ili pirjanjem uz dodatak kvalitetnog bijelog vina.

Smuđ

Smuđ se smatra jednom od najukusnijih riječnih riba u kojoj kontinentalci posebno vole uživati za Badnjak. Bijelo i sočno meso smuđa izvrsno je za pripremu kuhanjem, pohanjem, pečenjem, ali i pirjanjem, primjerice u kremastom umaku na bazi maslaca i vina.

Pastrva

Pastrva je nježna riba izvanredne sočnosti i jedna od najkvalitetnijih riba koje nalazimo u slatkovodnim vodama. Nježno slatkog i profinjenog okusa, meso pastrve idealno je za kuhanje, pečenje i prženje. Pripremate li pastrvu u pećnici, podlijevajte je temeljcem ili vinom. Kod prženja je pak treba uvaljati u brašno, a kod pohanja najprije filetirati.

Som

Som svojom veličinom premašuje sve europske slatkovodne ribe. Tijelo soma, umjesto ljuskama prekriveno je sluzavom kožom koju je važno dobro i temeljito oprati. Som se smatra masnijom i teže probavljivom ribom, a njegovo bijelo meso bez sitnih kosti moguće je pripremati kuhanjem, prženjem i pečenjem. Neka od najpoznatijih jela sa somom su perklet, fiš paprikaš te različite riblje juhe.

Štuka

Štuka živi gotovo u cijeloj Europi, a nesumnjivo se smatra najvećim grabežljivcem slatkovodnih voda. Meso štuke vrlo je ukusno, ali i puno kostiju. Priprema se kuhanjem, pečenjem ili prženjem, a neki smatraju kako bez štuke nema dobrog fiš paprikaša.

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo