Latinski naziv: Zeus faber

Engleski naziv: John Dory

Regionalni naziv: šanpjer, riba Sv. Petra

Opis i podrijetlo: 

Kovač (Zeus faber) je morska riba iz porodice Zeidae. Imaju visoko lateralno spljošteno tijelo i dugačku leđnu peraju sa 10 bodlji. Najčešće su zelene odnosno maslinaste boje, a ponekad zlatno žute dok je trbuh srebrno- bijele boje. Na oba boka imaju karakterističnu crnu pjegu. Stanište mu je istočni Atlantik i Mediteran.

Energetska i nutritivna vrijednost: 

Energetska vrijednost 100 g svježeg kovača iznosi 82 kcal / 341,4 kJ, od toga sadrži 16,1g proteina i 1,9g masti. Od minerala svježi kovač sadrži kalij (151 mg), magnezij (42,10 mg), selen (24 μg), kalcij (33,60 mg), željezo (0,96 mg), jod (16,10 mg). Od vitamina svježi kovač sadrži vitamine B kompleksa, tiamin (0,08 mg), riboflavin (0,1 mg), niacin (6,30 mg), vitamin B6 (0,38 mg), vitamin B9 (11,20 μg), vitamin B12 (1,10 μg), vitamin D (1 μg).

Kovač je vrlo cijenjena riba zbog velikog udjela kvalitetnih proteina te malog udjela masnoća što ga čini namirnicom pogodnom za sportaše, osobe koje nastoje reducirati tjelesnu masu, kao i za opću populaciju. Sadrži mnoštvo vitamina i minerala koji su važni za adekvatnu funkciju organizma. Neki od njih su vitamin B12, selen i jod. Meso kovača sadrži mononezasićene i polinezasićene masne kiseline od kojih je najvažnije spomenuti EPA i DHA.

Blagotvorna svojstva:

Meso kovača sadrži nizak udio zasićenih masnih kiselina i visok udio polinezasićenih omega-3 masnih kiselina koje su nužne za očuvanje zdravlja kardiovaskularnoga sustava. Snižavaju razinu kolesterola u krvi, poboljšavaju cirkulaciju i smanjuju rizik nastanka ugruška zbog smanjenja sinteze eikosanoida zaslužnih za upalne procese. Naime, omega-3 i omega-6 masne kiseline su izravno povezane s hormonalnim sustavom eikosanoida. Eikosanoidi su pak usko vezani uz sam metabolizam, te posljedično inzulin i druge endokrine hormone kao što su glukagon, kortizol i adrenalin. Također, omega-3 i omega-6 masne kiseline su bitne za poboljšanje moždane funkcije, koncentraciju i memoriju. Meso kovača sadrži minerale od kojih je bitno spomenuti jod koji sudjeluje u sintezi hormona štitnjače i selen kao dio enzimskog sustava obrane i zaštite organizma. Selen i jod kao minerali su jako povezani sa zdravljem štitnjače. Naime, istraživanja su pokazala da nedostatak selena može dodatno pogoršati simptome nedostatka joda. Jod je potreban za sintezu hormona štitnjače, no potrebni su i selen-ovisni enzimi.

Kupovanje i čuvanje:

Prilikom kupnje ribe nužno je obratiti pozornost na nekoliko znakova koji nam omogućuju da odredimo je li riba svježa. Prvenstveno, to su oči koje moraju biti bistre i sjajne, zatim meso koje nakon pritiska poprima početni oblik te peraje koje moraju biti vlažne i neoštećene. Škrge moraju biti svijetle boje, ljuska sjajna i čvrsta te riba ne smije biti neugodnog mirisa. Nakon ulova riba se čuva u mješavini leda i vode u kojima je temperatura između 0-4°C, dok je temperatura čuvanja smrznute ribe -18°C.

Priprema jela:

Meso kovača je bijelo, nježne teksture i blagog slatkastog okusa. Može se pripremati na različite načine prženjem, pečenjem ili kuhanjem na pari. Također kosti i glava mogu se koristiti za izradu iznimno ukusne riblje juhe i temeljca.

Literatura:

  1. http://www.cornwallgoodseafoodguide.org.uk/fish-guide/john-dory.php 
  2. https://www.thespruceeats.com/john-dory-fish-995734 
  3. https://drhealthbenefits.com/food-bevarages/fish/health-benefits-john-dory 
  4. https://drhealthbenefits.com/food-bevarages/fish/health-benefits-of-dory-fish 
  5. http://nutritiondata.self.com/facts/finfish-and-shellfish-products/9244/2 
  6. http://www.lowchensaustralia.com/health/fish.htm 
  7. http://www.fao.org/wairdocs/tan/x5916e/x5916e01.htm 
  8. http://www.dietas.net/tablas-y-calculadoras/tabla-de-composicion-nutricional-de-los-alimentos/pescados-y-derivados/pescado-blanco/gallo.html
  9. https://definicijahrane.hr/definicija/hranjive-tvari/minerali/jod-i/moguce-interakcije-s-lijekovima/
  10. FAO/WHO (2001) Human Vitamin and Mineral Requirements, Online: ftp://ftp.fao.org/docrep/fao/004/y2809e/y2809e00.pdf.
email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo