Štitnjača je žlijezda smještena u sredini donjeg dijela vrata te čini važan dio ljudskog endokrinog sustava. Zajedno sa živčanim i imunosnim sustavom regulira tjelesni metabolizam. Metabolizam označava sve procese koji se odvijaju u tijelu, poput primjerice procesa pretvorbe hrane u energiju. Štitnjača koja proizvodi preveliku ili premalu količinu hormona, odnosno usporen ili pojačan rad štitnjače uzokuje hormonalni disbalans zbog kojeg organizam ne može pravilno funkcionirati. Hormonski disbalans liječi se primjenom lijekova, međutim, poznato je da pravilna prehrana može pružati snažno uporište za pravilan rad štitnjače.

Riba sadrži ključne nutrijente za pravilan rad štitnjače

Riba u svom sastavu ima nekoliko aduta koji pomažu štitnjači da pravilno funkcionira. Osim što je odličan izvor omega – 3 masnih kiselina, sadrži i visoko vrijedne proteine, vitamine poput vitamina D i minerale uključujući jod i selen koji su iznimno važni za zdravlje štitnjače. Štitnjača je organ koji sadrži najviše selena, a zadaća selena je očistiti štinjaču od nakupljenih toksina koji se u njoj prirodno nakupljaju. Jod je pak nužan za proizvodnju hormona štitnjače poznatih kao T3 i T4. Hormoni štitnjače utječu na brojne funkcije u organizmu uključujući tjelesnu temperaturu i cirkulaciju, apetit, razinu energije, rast i razvoj kostiju, tonus i gipkost mišića, srčani ritam, razinu glukoze u krvi, središnji živčani sustav i rad crijeva, razinu kolesterola i metabolizam masti, ugljikohidrata i proteina.

Kako omega-3 masne kiseline pomažu kod Hashimotovog tireoiditisa

Stručna literatura obiluje istraživanjima koja govore o blagodati unosa ribe i omega – 3 masnih kiselina kod različitih oboljenja, uključujući i autoimune bolesti. Najčešća autoimuna bolest u populaciji je Hashimotov tireoiditis, autoimuna bolest štitnjače koja uzrokuje hipotireozu odnosno dovodi do usporenog rada štitnjače.

Istraživanja su otkrila kako omega-3 masne kiseline mogu smanjiti upalu u organizmu koja ugrožava funkciju štitnjače. Naime, kod hipotireoze i Hashimotovog tireoiditisa prisutna je prekomjerna upala u organizmu, a smanjenje upale jedan je od načina kako smanjiti simptome koji se javljaju zbog bolesti štitnjače, poput suhe kože, lošeg raspoloženja i nakupljanja viška kilograma. Kada se u našem organizmu sintetiziraju potrebne omega-3 masne kiseline iz EPA i DHA koje dobivamo iz ribe, dolazi do stvaranja rezolvina. Rezolvini su metabolički nusprodukti koji pomažu smanjiti upalu u tkivima. Što je viši udio EPA i DHA u prehrani, u organizmu se stvara više rezolvina, što je osobito korisno kod autoimunih bolesti u kojima imunosni sustav napada štitnjaču i uzrokuje upalu. Nastala upala oslobađa antitijela štitnjače i može dovesti do hipotireoze. Omega-3 masne kiseline osiguravaju integritet stanične membrane, što ih štiti od oštećenja i omogućuje stanicama dobru međusobnu komunikaciju na dobrobit cijelog organizma.

Vrste ribe koje mogu korisne kod bolesti štitnjače

Kada je pitanju zdravlje štitnjače ribu dijelimo u dvije kategorije: veliku i malu. Velika riba koja pripada skupini predatora dulje živi i tijekom života nakuplja štetne tvari poput žive koja djeluje negativno na rad štitnjače. S druge strane, sitna plava riba sadrži visok udio omega-3 masnih kiselina, a nizak udio potencijalno štetnih tvari i djeluje blagotvorno na zdravlje štitnjače stoga neka se na jelovniku osoba koje imaju problema sa štitnjačom redovito nađu srdele, skuše, lokarde, inćuni, iglice, papaline, šaruni i druge manje ribe iz Jadranskog mora.

Nutricionistički tim Vitaminoteke

Literatura:

  • Benvenga S, Famà F, Perdichizzi LG, Antonelli A, Brenta G, Vermiglio F, Moleti M. Fish and the Thyroid: A Janus Bifrons Relationship Caused by Pollutants and the Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids. Front Endocrinol (Lausanne). 2022 May 27;13:891233. doi: 10.3389/fendo.2022.891233. PMID: 35712237; PMCID: PMC9196333.

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo