Nijedna riba nema toliko zanimljivu povijest kao srdela. Već u 12. stoljeću lov na srdele bio je važan izvor hrane i prihoda stanovništva dalmatinskih otoka. Uz sušenje, riba se najčešće konzervirala usoljavanjem, a konzervirana riba pouzdana je, trajna i jeftina. Postupak usoljavanja je jednostavan, a podrazumijeva slaganje cijelih neočišćenih ili očišćenih srdela u redove između kojih se riba pokriva solju. Zadnji sloj obavezno je sol na koju se postavlja kamen koji pritišće ribu i tako drži dva do tri mjeseca do prve konzumacije.

Usoljena riba jede se poslužena uz maslinovo ulje masline, kapare i ukiseljeni motar uz komad kruha i čašu vina. Može se posluživati na kanapeima uz maslac, kisele krastavce i tvrdi sir. Manja količina usoljenih ribica često se dodaje u jela s crvenim mesom u kojima ribice daju dubinu jelima odnosno poželjni umami okus. Viška pogača tradicionalno je jelo nezamislivo bez slanih ribica.

Brzi ručak s tjesteninom i slanim srdelama odlična je opcija, a može se kombinirati s dodacima po želji poput sušenih rajčica, maslina, kapara i ribane korice limuna. Sicilijanski način pripreme tjestenine sa slanim srdelama uključuje dodatak lišća divljeg komorača koje se blanšira, nasjecka i umiješa u tjesteninu.

Tjestenina s umakom od slanih srdela

Sastojci za 4 osobe:

  • 320 g špageta
  • 6-8 slanih srdela
  • Nekoliko sušenih rajčica
  • 1 luk srednje veličine
  • 50 ml bijelog vina
  • 50 ml maslinova ulja
  • papar

Srdele isperite pod vodom i uklonite kosti. U tavi ugrijte ulje i pirjate sitno sjeckani luk. Kad luk omekša, dodajte srdele i kratko ih popržite lagano miješajući. Nakon par minuta ulijte bijelo vino i dodajte nasjeckane sušene rajčice. Tjesteninu skuhajte, ocijedite i uvalite u tavu sa srdelama, podlijte vodom od kuhanja tjestenine, kratko promiješajte, popaprite i poslužite.

Nutricionistički tim Vitaminoteke

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo