Studija objavljena u časopisu PLOS One donosi detaljno istraživanje koje je pratilo učestalost unosa masnijih vrsta ribe te utjecaj na razine, veličinu i vrstu lipida u krvi.

Zahvaljujući opširnim analizama, zaključeno je da u osoba koje su ribu unosile minimalno 3 do 4 puta tjedno došlo do povećanja razine velikih čestica HDL kolesterola u krvi.

Naime, stručnjaci ističu kako je potrebno posvetiti pažnju ne samo vrsti kolesterola, nego i veličini čestica. Tako na primjer, velike čestice HDL kolesterola djeluju zaštitno kada je riječ o kardiovaskularnom zdravlju, dok male čestice HDL-a mogu djelovati tako da povisuju naslage u arterijama djelujući jednako kao LDL kolesterol. Unatoč tome što su primijećene pozitivne promjene u metabolizmu lipida u osoba koje su unosile ribu 3 do 4 puta tjedno.

Studija govori u prilog povećane konzumacije plave ribe i povoljnog učinka na zdravlje. Također, potvrđuje pozitivne učinke omega-3-masnih kiselina na metabolizam lipida te kardiovaskularni sustav.

Izvor: Vitamini.hr

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo