Autor: Mateja Domitrović

Jest da je bijela riba uvijek bila na cijeni i da se o njoj uvijek govori s poštovanjem i divljenjem kao da je riječ o nekim rijetkim primjercima rezerviranim samo za bogatije stolove. Jednim dijelom takav odnos prema bijeloj ribi je i opravdan jer je ona mnogima nedostižna, ne samo u restoranima već i u ribarnicama.

Ipak jedna vrsta bijele ribe može se često naći na našim tanjurima bez stezanja remena. Riječ je o osliću iliti molu, magarčiću, tovaru, ugoti kako ga sve nazivaju i on se zasigurno najviše udomaćio u našim kuhinjama.

U ribarnicama se mogu naći i manji, ali i pozamašni primjerci kojima cijena ovisi upravo o njihovoj veličini. Dakle, manji molići po 30 kuna, a oni veći i po 60 kuna po kilogramu. U svakom slučaju, jeftinija je od bilo koje druge bijele ribe, pogotovo divlje orade ili brancina koji se uz osliće najčešće i u najvećem broju nalaze u ribarskim kašetama.

Oslić je riba koju većina djece dobije za svoj prvi riblji obrok upravo zbog njegovog mekog, nježnog i okusom nenapadnog mesa. Većina mama bira ga zbog toga, ali i zbog brze pripreme i jednostavnog čišćenja. Zbog svega toga ovo je idealna riba za cijelu obitelj. Na ribarnicama ga ima gotovo uvijek, pa je tako svjež i povoljan izvrsna opcija. Uz to je bolji i od bilo kojeg komada mesa jer od njega sadrži lakše probavljive i bolje iskoristive bjelančevine.

Oslić u kuhinji

Najviše se poha ili prži uvaljan samo u brašno, no odličan je pohan i u pivskom tijestu ili u panirungu s mediternaskim začinima. Kao takvom najbolja su mu pratnja čisti klasici; kuhani krumpir ili prženi krumpirići s tartarom, krumpir ili grah salata s lukom. Jednostavno, jeftino i nadasve ukusno!

Skuhajte juhu, gotova je takoreći za tren jer osliću treba desetak minuta da bude kuhan. Ako vam kojim slučajem ostane njegovog mesa napravite rižoto ili ga sparite s tjesteninom s bijelim ili crvenim umakom.

Pečene filete prelijte umakom od maslinova ulja, bijelog vina, kapara, limuna, peršina ili kombinirajte okuse po svom ukusu. Od pečenih ostataka ove ribe napravite sendvič u kombinaciji s majonezom i povrćem i eto brzog gableca ili ručka. Oni koji vole pikantno mogu ga ispržiti i takvog uroniti u ljuti umak na bazi rajčice, ljute papričice i vina. Uz to je dovoljan samo komad kruha, a okus će vas osvojiti na prvu.

Oslić je zasigurno najzahvalnija bijela riba vrijedna svake potrošene kune, a najviše od svega vrijedna svake pažnje. Jer, barem jednim ovakvim obrokom tjedno korak smo do poboljšanja svoje prehrane.

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo