Prepariranje riba je tehnika koju danas sve manje ljudi zna raditi, donosi morski.hr. Nekad je češće u zimskim mjesecima bio hobi otočanima, ribarima, svjetioničarima ili pomorcima, a danas je rijetkost. Alatničar i kipar po zanimanju, 45-godišnji Tihomir Martinović od malih je nogu ribolovac i naklonjen umjetnosti. Oženjen i otac troje djece, kaže da se 27 godina bavi prepariranjem riba, od čega više od 20 carving tehnikom izrade.

Ribe od drveta nisu neka novost, ali za oko zapinje Vaš realističan prikaz. Teško se može razaznati drvena od preparirane?

– To ne zato što svakom projektu pristupam svim srcem i radim ga iz ljubavi. To mi je mana da težim perfekciji i uvijek mislim da mogu još malo dalje. No svaku ribu prije izrade dobro proučim, izdvojim pojedinosti, napravim studiju, a onda pristupam izradi.  Uživo izgledaju bolje od nekih preparata.

I ribolovac ste? Gdje i kako lovite?

– Lovim gdje god ima vode i ribe u njima, 90 % varaličarenjem. Iz tog razloga pravim i svoje varalice za ribolov. No niti jedan oblik ribolova nije mi stran, ali bi izdvojio spin, morski, fly.

Hoćete li nam otkriti tehniku prepariranja? Kako se to zapravo radi?

– Prepariranjem sam se počeo baviti još kao srednjoškolac. Otprilike ovako: na početku kirurgija zatim kemija, pa kiparstvo i na kraju dolazi slikarstvo. Znači, sva kvarljiva materija se odstranjuje. Očišćena koža se konzervira, odmašćuje, izrađuje se umjetno tijelo. Koža se navlači na to tijelo i pripremi za sušenje. Nakon sušenja se boji i postavlja na podlogu. No, kako sve, tako i prepariranje napreduje i mora se ići u korak s tim. Postoji više metoda i svaka ima svoje prednosti, ovisno o kojoj se ribi radi. Tako da ove 4 vještine treba održavati i usavršavati da bi krajnji rezultat bio dobar. I da, da napomenem sam izrađujem umjetne oči.

Sad ste vjerojatno razočarali sve one koji misle da se riba jednostavno umoči u neku smjesu pa osuši i da je to – to?

– Vjerojatno (smijeh), no ako je nešto lijepo, iza toga stoji priroda ili naporan rad. No, za uspješan preparat potrebno je i dobro poznavanje anatomije riba.

Kad netko od vas poželi kupiti preparat, koje su razlike u cijeni tog umjetničkog djela, od onih koje izrađujete od drveta?

– Sve ovisi o kojoj se ribi radi. Neke ribe imaju dosta masnu kožu, neke jako prhku, kod nekih ljuske lako ispadaju iz džepova na koži. Nadalje, ovisi i o načinu montaže – jesu li usta otvorena i vidljive škrge i sva anatomija usne šupljine, itd. Okvirno od 2 eura /cm, pa na dalje. Dok ribe izrađene od drveta cijenim od 5 eura/cm pa na dalje. Vani je to sve skupa puno skuplje jer je veća platežna moć. Radio sam za Austriju, Njemačku, Švedsku i jedne i druge.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo