Autor: RED FORK

Latinski naziv: Atherina hepsetus

Engleski naziv: Mediterranean sand smelt

Regionalni naziv: veliki gavun, agun, girica, barfun, batača, batelj, brofun, čiga, gaun, brfun

Opis i podrijetlo: Gavun (Atherina hepsetus) je riba iz porodice Atherinidae. Tijelo joj je dugo, vitko i ravno sivo-bijele boje sa sviietlo plavom prugom koja se proteže prema repu. Maksimalna duljina gavuna je 20 centimetara. Stanište gavuna je Mediteran, uključujući Crno more te mali dio Atlantika.

Energetska i nutritivna vrijednost: Energetska vrijednost 100 g svježeg gavuna iznosi 97 kcal / 405,9 kJ, od toga sadrži 18g proteina i 2,4g masti. Od minerala svježi gavun sadrži kalij (290 mg), fosfor (230 mg), magnezij (30 mg), selen (36,5 μg), kalcij (60 mg), željezo (0,9 mg), cink (1,65 mg), bakar (0,139 mg) i mangan (0,70 mg). Od vitamina svježi gavun sadrži vitamine B kompleksa, tiamin (0,01 mg), riboflavin (0,12 mg), niacin (1,450 mg), pantotensku kiselinu (0,64 mg), vitamin B6 (0,150 mg), vitamin B9 (4 μg), vitamin B12 (3,44 μg), vitamin E (0,5 mg).

Gavun je među ribama, ona koja nosi dosta nisku količinu energije i razmjerno visok udio proteina. Sadrži različite minerale i vitamine kao što su kalcij, koji je važan za zdravlje kostiju, zubi i kontrakciju mišića, te fosfor bitan za dobivanje energije iz hrane. Fosfor zajedno s kalcijem glavna mineralna komponenta kostiju i zuba. U odraslom čovjeku ima ga oko 500 do 700 grama, od čega se oko 85% nalazi u kostima. Od vitamina je bitno spomenuti vitamine B skupine i vitamin D. Također gavun je bogat višestruko nezasićenim masnim kiselinama i sadrži malo kolesterola.

Blagotvorna svojstva:

Konzumacija mesa gavuna može imati različite učinke na zdravlje ljudi. Prvi je utjecaj na redukciju tjelesne mase zbog niskog sadržaja energije, visokog udjela proteina i malo zasićenih masnih kiselina. Zaštitni učinak na srčanožilni sustav očituje se kroz visok sadržaj višestruko nezasićenih omega-3 masnih kiselina koje snižavaju LDL i povisuju HDL kolesterol, snižavaju krvi tlak i smanjuju upalne procese koji dovode do aterosklerotskih promjena. Također meso gavuna sadrži i visok udio proteina, vitamina i minerala koji su bitni za rast, razvoj i održavanje normalne funkcije organizma.

Kupovanje i čuvanje:

Riba se čuva na temperaturama od 0-4°C te se odmah konzumira ili se skladišti smrzavanjem na -18°C. Prilikom kupnje uvijek treba obratiti pozornost na svježinu ribe. Neki od znakova da je riba svježe ulovljena su čvrsta, vlažna i elastična koža, svijetle škrge, bistre i sjajne oči te neoštećena i sjajna ljuska. Također treba obratiti pozornost na miris ribe koji može indicirati kvarenje.

Priprema jela:

Meso gavuna se uglavnom priprema prženjem cijele ribe u dubokom ulju, primarno s obzirom na njihovu malu veličinu. Takvim načinom pripreme ribe, uvelike smanjujemo njezinu hranjivu vrijednost, a prženjem u dubokom ulju stvaraju se masne kiseline koje su iznimni štetne za ljudsko zdravlje. Takvom termičkom obradom od kvalitetne ribe dobivamo nekvalitetan obrok. Stoga, preporuka je koristiti ih pečenjem u pećnici sa raznim povrćem i mediteranskim biljem ili kao dio juha i temeljaca. Time ćemo dobiti ukusnu, i kvalitetnu ribu, ali i uravnotežen i raznovrstan obrok.

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo