Specijalitet u kojem se posebno uživa na engleskim ulicama, vrlo jednostavno se priprema i kod kuće, donosi jutarnji.hr.

Kombinacija hrskavih slanih krumpirića i slasnog prženog komada ribe, malo je reći, zvuči kao ručak u kojem bismo mogli uživati barem tri puta tjedno. Ovaj engleski specijalitet i danas je povod brojnim raspravama jer se, naime, stanovnici Lancashirea i Londona ne mogu dogovoriti tko je prvi došao na ideju spoja u to doba iznimno jeftinih krumpirića i ribe. Ipak, poznato je kako se pržena riba spominje već u “Oliveru Twistu” Charlesa Dickensa iz 1838. godine.

Vjeruje se kako je prvi fish&chips specijalizirani shop u Londonu otvorio Joseph Malin 1860. godine. Samo tri godine kasnije, u Mosselyju u blizini Lancashirea, otvoren je i drugi shop kojeg je vlasnik John Lees, kažu zapisi, obilježio istaknuvši u izlogu znak na kojem je pisalo: “This is the first fish and chips shop in the world”. Nakon toga, specijalizirani shopovi u kojima su se prodavali krumpirići i pržena riba za van bili su uglavnom obiteljski poslovi sa sjedištima u obiteljskim kućama.

Ubrzo su ljudi toliko prihvatili ovaj specijalitet da je čekanje u redu da bi se došlo do svoje porcije postalo neizbježno, a kada je za vrijeme Drugog svjetskog rata povremeno ponestalo ribe, uz krumpiriće su se prodavali riblji popečci, tzv. fishcakes. Dobro je spomenuti i kako su se sve do 1980-ih porcije krumpirića i ribe prodavale umotane u novinski papir, no nakon što je u pitanje dovedena zdravstvena ispravnost takvog pakiranja, restorani su ih počeli pakirati u posebno dizajnirani papir koji je tek podsjećao na onaj novinski. Na isti se način u nekim londonskim restoranima može kupiti i danas.

Zanimljivo je dodati i kako su riba i krumpirići već godinama jedna od najtraženijih kombinacija u restoranima te Britanci godišnje pojedu više od 380 milijuna porcija ovog specijaliteta. Danas postoji više od 10 500 fish&chips restorana u cijeloj Engleskoj što ovo jelo, u usporedbi s drugim restoranima i specijalitetima, svakako čini najpopularnijom nacionalnom poslasticom. Toliko je popularna da su joj Englezi odlučili posvetiti dan u godini pa se tako svake godine jedan dan u lipnju obilježava kao Fish&Chip Day. Ove, 2021., zakazan je za 4. lipnja.

Kako fish&chips pripremiti kod kuće pročitajte OVDJE.

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo