Autor: Mateja Domitrović

Odgovor je jednostavan – kupnjom jeftinijih komada kao dostojne zamjene za ribu koja nam je u svakodnevici nedostižna upravo zbog visokih, čak i vrtoglavih cijena.

Kad kažemo dostojna zamjena, mislimo i na okus i na sve ono dobro što ta riba daje našem tijelu. Ne postoji riba koja nije zdrava, koja ne obiluje visoko vrijednim hranjivim tvarima i koja se ne može pripremiti na mnoštvo različitih načina.

Ako možda niste dobar poznavatelj ribljih vrsta, pitajte prodavača ili ribara što učiniti s takvim komadom ribljeg mesa. Neke vrste ribe je bolje pržiti, a neke peći, pohati, kuhati ili lešati. Dobar savjet zlata vrijedi jer ponekad je uzalud pripremati i najbolju ribu ako na stol dođe jelo u kojemu ona neće zasjati na pravi način.

Kojom ribom zamijeniti vrste koja spadaju u kategoriju skupih?

Svježu tunu možete zamijeniti jednako izvrsnom palamidom. Kao i tunu, krte odreske palamide nabolje je ispeći na roštilju, na tavi ili u pećnici s krumpirima i raznim povrćem. Nećete pogriješiti niti ako palamidu pripremite u umaku od rajčica ili pelata s peršinovim listom, mediteranskim začinima i vinom, te poslužite s palentom. Palamida se u takvom umaku kuha te desetak minuta, a jelo je gotovo čim vino ispari. Isprobajte i palamidu kuhanu na laganoj vatri u ulju (confit) s lovorom i lukom te posluženu s limunovim i narančinim sokom na salati ili kuhanoj blitvi. U sva ta jela potrebno je uložiti malo novaca i malo vremena.

Bijelu ribu, poput orade ili brancina koji se danas često znaju naći i po povoljnijim cijenama, uvijek možete zamijeniti oslićem. Oslić možete pripremiti na apsolutno sve moguće načine – u obliku juhe, rižota, sendviča, štrudle ili pite, tjestenine, kao i pržiti, peći ili pohati.

Volite li školjke? Da, skupe su, pogotovo jakobove kapice, vongole, pa i kunjke, a o kamenicama da i ne govorimo. Međutim, dagnje zato koštaju tek 20 kuna po kilogramu, a s njima se mogu pripremiti čuda. Pun lonac buzare od dagnji, na bijelo ili crveno, pravi je pogodak ako želite okupiti društvo za stolom. Možete pripremiti rižoto, umak za tjesteninu, dodati ih kuhane u salatu, a možete ih i pohati i poslužiti s tartar umakom.

Ne zaboravimo i na bakalar, ribu koja nije dio našeg gastronomskog podrijetla, ali se udomaćila bez obzira na to što je prilično skupa. No, postoji izvrsna zamjena za bakalar, a to je tabinja. Za nju treba izdvojiti tek 30 kuna za kilogram, a priprema se isto kao i svježi ili suhi bakalar. Tabinja je naša jadranska riba, vrlo je česta u ribarnicama, a može se i peći i pržiti. Ipak, ovu ribu najbolje je kuhati jer lešade od tabinje prava su divota.

Riba koja dolazi iz našeg mora, rijeka i jezera vrijedi pravo bogatstvo te ne mora biti skupa da bi imali raskošan stol i da bi nam tanjuri bili puni hrane koja vrijedi.

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo