Kada bi svjetska mora bila država, bila bi to država sa sedmim najjačim gospodarstvom na svijetu. Vrijednost robe i usluga iz oceana iznosi 2,5 trilijuna američkih dolara godišnje, donosi fishforward.eu.[1] Ali čak ni ta brojka ne ostvaruje svoj puni potencijal.[2]

Riba i ostali proizvodi iz ribarstva među proizvodima su kojima se najviše trguje diljem svijeta. Ali ribolovna industrija će ostati isplativa u dugoročnom smislu samo ako se odvoji od kratkoročne dobiti i usvoji održive strategije. Održivo ribarstvo ne znači da je obvezno uloviti manje ribe.

Radi se o ulovu ciljane ribe, u definiranim količinama, i smanjivanju prilova. Radi se o upotrebi održivih ribolovnih tehnika kojima nije cilj samo maksimalno uvećati kratkoročnu dobit nego i osigurati dugoročno očuvanje naših vrijednih resursa.

Neiskorišteni potencijal

Održivim upravljanjem ribljim stokovima u oceanu može se znatno povećati dobit od ribolovne industrije. Stručnjaci procjenjuju da „neiskorišteni“ dodatni potencijal iznosi oko 83 milijarde američkih dolara.[3] Boljim upravljanjem, riblji stokovi mogli bi se oporaviti i dovesti do većeg ulova kvalitetnije ribe. Ali naposljetku, kupac ribe i proizvoda iz ribarstva – znači svi mi – kao i sektor maloprodaje, odlučuju o budućnosti ribarstva.

Ostatak zanimljivog članka pročitajte OVDJE.

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo