Gof (Seriola dumerili) je morska pelagična riba s cirkularnom globalnom distribucijom u toplim i tropskim morima. Ova snažna i vrsna migratorna grabežljivica ima krupnu i zaobljenu glavu, izduženo tijelo sa sitnim ljuskama srebrnkastog odsjaja koji podsjeća na dugine boje. Prepoznaje se i po više ili manje naglašenim smeđe-žutim linijama na bokovima, glavi i leđima, a može narasti do 180 cm duljine i čak 80 kg mase.

U hrvatskoj marikulturi je prisutan nedostatak diversifikacije proizvoda i vrsta u uzgoju te se, u cilju povećanja konkurentnosti, ulažu napori uvođenja novih vrsta u uzgoj, kao i u dodavanje vrijednosti konačnom proizvodu. Pri izradi SWOT analize Nacionalnog strateškog plana razvoja akvakulture za razdoblje 2014 – 2020, diversifikacija proizvodnje uvođenjem novih vrsta u komercijalni uzgoj naglašava se kao jedna od ‘prilika’ hrvatske marikulture.

Potencijalni uspjeh, pri odabiru vrste za diversifikaciju marikulture, zasnovan je na tržišnoj analizi, uspješnosti i odlikama rasta vrste i dostupnosti njene mlađi.

Gof je jedna od onih vrsta koja ima određene karakteristične uzgojne prednosti poput visoke stope rasta i preživljavanja, velike konačne individualne dimenzije te uspostavljeno tržište širom svijeta. Također, zbog svojih prilagodljivih osobina uzgoja u bazenima na kopnu i kavezima u moru, gof je zasigurno pogodna vrsta za diversifikaciju hrvatske marikulture.

Meso gofa sadrži visoki postotak bjelančevina s malom količinom masti te ga se nutritivno svrstava pod visoko kvalitetnu ribu s relativno visokom komercijalnom vrijednošću. Kao zanimljivost, najcjenjeniji i najukusniji dio gofa u kulinarstvu smatra se dio tijela iznad glave te poviše trbuha.

Diversifikacija akvakulture uvođenjem novih vrsta u uzgoj može biti potaknuta smanjenjem troškova proizvodnje i širenjem potražnje za proizvodom. U konačnici, u kojoj mjeri će se navedeni procesi nastaviti ograničiti će opseg u kojoj mjeri će se proizvodnja nove vrste proširiti. Uvođenjem i razvojem marikulture gofa u Republici Hrvatskoj povećao bi se asortiman ponude akvakulturnog proizvoda izuzetno nutritivnom, u smislu ljudske prehrane, i uzgojno obećavajućom vrstom ribe.

Autor: Daniel Matulić, (Sveučilišta u Zagrebu Agronomski fakultet)

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo