Tek je nekolicina ljudi svjesna koliko su redoviti i uravnoteženi obroci uistinu važni za zdravlje, lakše savladavanje poslovnih obaveza pa i samu produktivnost. Stoga je važno naglasiti kako se uz kratku pripremu mogu uvrstiti nutritivno bogati obroci koji se lako pripremaju.
U Hrvatskoj je konzumacija ribe općenito premala, a pogotovo a radnom mjestu. Donosimo nekoliko jednostavnih savjeta kako uvrstiti više ribe u svoj radni tjedan.

Odabir svježe ribe

Prvi, a ujedno i jedan od najvažnijih koraka u pripremi svježe ribe je odabir ribe. Nekoliko je ključnih stvari na koje treba obratiti pažnju pri odabiru, kao što je bistrina očiju ribe, škrge trebaju biti žarko crvene i bez sluzi. Meso ribe mora biti čvrsto, a koža sjajna i bez sluzi. Također, važno je obratiti pažnju na miris koji ne smije biti opor i jak.

Kako plavu ribu ponijeti na posao?

Znamo da je plava riba (tuna, losos, srdele, skuša) izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina, stoga se preporuča uvrštavanje na jelovnik barem jednom tjedno.

Nekoliko prijedloga kako uvrstiti plavu ribu na jelovnik, a da ju možete ponijeti na posao su:

•    topla salata od tune, slanutka i kus kusa koju možete unaprijed pripremiti od marinirane i na tavi kratko pečene svježe tune, te kuhanog slanutka i kus kusa sa dodatkom lisnatih salata i nekoliko crnih maslina po želji.

•    namaz od sardina možete pripremiti dan ranije, te ponijeti na posao. Uz krišku raženog kruha i šaku rikule imate cjelovit obrok na radnom mjestu.

Kako brzo i jednostavno pripremiti bijelu ribu?

Isto tako, bijela riba izvor je visokovrijednih proteina a niskokalorična je namirnica, pa se njezina konzumacija može preporučiti i osobama koje pokušavaju izgubiti nekoliko suvišnih kilograma. Danas je svježa riba široko dostupna, stoga je vrlo jednostavno uvrstiti različite vrste bijele ribe na tjedni jelovnik. Još kad dostupnosti dodamo i brzu i laku pripremu namirnice, vjerojatnost povećanja konzumacije raste.

Najpoznatiju bijelu ribu, oslić, možete pripremati na mnoštvo različitih načina:

• jedan od njih je i gusta juha od oslića i krumpira ili u obliku bistre juhe sa rižom koju možete pripremiti za 15-ak minuta kad umorni dođete s posla jer je priprema vrlo brza i jednostavna.

• Za brzu i laganu večeru za svoju obitelj, možete pripremiti pitu sa oslićem, mladim špinatom i bobom, a ostatak možete ponijeti sutradan sa sobom na posao ili spremiti djetetu za školsku užinu.

A kako na jelovnik uvrstiti morske plodove?

Morski plodovi također su nedovoljno zastupljeni na jelovnicima mnogih obitelji. Često su nepravedno zapostavljeni, a vrlo su jednostavni za primjenu u svakodnevnom životu. Tako od mariniranih i kratko pečenih škampa možete napraviti finu lisnatu salatu s mnoštvom različitog sezonskog povrća. Takvu salatu možete pripremiti dan ranije te ponijeti na posao, ili ih pripremiti za večeru svakog dana u tjednu. Od kozica ili dagnji za brzu večeru možete napraviti kremastu tjesteninu ili rižoto čija priprema ne traje dulje od 20-ak minuta.

Lignje ne moraju biti pržene!

Što se tiče glavonožaca, oni su možda i najzastupljeniji u jelovnicima mnogih obitelji, ali nažalost najčešće prženi. Postoje brojni drugi nutritivno povoljniji načini pripreme ove skupine namirnica, kao što je salata od hobotnice koju možete ponijeti i na posao. Osim uobičajenog krumpira, hobotnicu u salati možete kombinirati sa batatom i slanutkom te crnim maslinama. Popularne lignje, kada dođete s posla, ne morate pržiti već ih napunite s bobom i mladim češnjakom te ispecite u pećnici zajedno s korjenastim povrćem.

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo