Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Nature pokazalo je da djeca koja jedu ribu barem jedanput tjedno imaju bolji san i u prosjeku za 4 boda viši kvocijent inteligencije u odnosu na djecu koja konzumiraju ribu rjeđe ili nikako.

U istraživanju je promatrana kineska kohorta od 519 učenika, 54% dječaka i 46% djevojčica, starosti između devet i jedanaest godina. Učenici su popunjavali upitnik o konzumaciji ribe u zadnjih mjesec dana s rasponom od ”nikad” do ”barem jedanput tjedno”dok su njihovi roditelji popunili upitnik o navikama spavanja djece. Nakon uzimanja demografskih informacija obitelji, djeci je izmjeren IQ pomoću kineske verzije IQ testa koja je ispitivala verbalne i neverbalne vještine.

Djeca koja su ribu konzumirala barem jedanput tjedno imala su kvalitetniji san i nešto bolje rezultate na IQ testu u odnosu na djelu koja su ribu konzumirala rijetko ili nikako.

Kako je aktualno istraživanje pokazalo da češća konzumacija ribe može biti povezana s boljom kvalitetom sna, buduća istraživanja promatrat će odnos konzumacije ribe i produktivnosti, kako djece u školi tako i odraslih na radnom mjestu.

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo