Svima nam je već poznato kako se pravilne prehrambene i životne navike povezuju s održavanjem zdravlja cijelog organizma te smanjenom riziku od razvoja nekih kroničnih bolesti poput dijabetesa ili bolesti srca i krvnih žila. Mediteranska prehrana smatra se zlatnim standardom pravilne prehrane, koja uključuje konzumaciju ribe minimalno dva puta tjedno. No jeste li znali kako školjke, uz ostale blagotvorne učinke, mogu pozitivno djelovati na muško intimno zdravlje? Pronađimo zajedno poveznicu između ovih zanimljivih stanovnika mora i muškog reproduktivnog zdravlja.

Impresivan nutritivni profil školjaka

Školjke se zasluženo smatraju izvorom mnogobrojnih hranjivih sastojaka, kao što su niskomasni visokovrijedni proteini, cink, selen, bakar, magnezij, brojni vitamini poput vitamina B12 te zdrave omega-3 masne kiseline. S obzirom na njihov vrlo dojmljiv nutritivni profil, školjkaši su dobri za zdravlje srca, mozga i imunosnog sustava. Brojne su studije pokazale blagotvorno djelovanje omega-3 masnih kiselina, primarno na mozak i srce. Tako omega-3 masne kiseline djeluju protuupalno te snižavaju rizik od bolesti srca i krvnih žila, a djeluju povoljno i na muško zdravlje.

Nutrijenti važni za muško zdravlje

Poznato je kako cink ima antioksidativno djelovanje te podržava zdravlje imunosnog sustava, no važno je spomenuti i njegovu ulogu u očuvanju reproduktivnog zdravlja. Naime, cink sudjeluje u održavanju normalne razine testosterona, muškog spolnog hormona u krvi čime doprinosi normalnoj plodnosti i reprodukciji. Istraživanja su pokazala kako se niske koncentracije ovog minerala povezuju s niskim koncentracijama testosterona, lošijom kvalitetom spermija te povećanim rizikom od muške neplodnosti. Stoga odaberite školjke, posebno kamenice, koje će u svega nekoliko komada zadovoljiti dnevnu potrebu za cinkom.

Selen je esencijalni element u tragovima koji također ima antioksidativno djelovanje, a izuzetno je važan za pravilno održavanje spermatogeneze odnosno stvaranja i sazrijevanja muških spolnih stanica. Isto tako, povećani unos omega-3 masnih kiselina povezuje se s povećanom kakvoćom muških spolnih stanica, odnosno spermija. Također, ove zdrave masti povoljno djeluju na brojnost i pokretljivost spermija te njihovu morfologiju.

Vitamin B12 također je izuzetno važan nutrijent koji podržava muško spolno zdravlje. Istraživanja pokazuju kako adekvatan unos ovog vitamina poboljšava pokretljivost i brojnost spermija te smanjuje oštećenja njihove DNK. Kako su sve školjke bogate vitaminom B12, posegnite za ovim prirodnim i ukusnim izvorom važnog vitamina.

Isto tako, važno je napomenuti kako su školjke bogate visokovrijednim proteinima i zdravim mastima, a istovremeno siromašne na energiji, stoga su izvrstan izbor za sve koji su na redukcijskim dijetama. Vrijedni proteini produljuju osjećaj sitosti, čime se smanjuje potreba za grickanjem između obroka.

Novija istraživanja pokazuju kako i omega-3 masne kiseline imaju utjecaj na osjećaj sitosti nakon obroka, pa su osobe na redukcijskoj dijeti koje su unosile više omega-3 masnih kiselina imali puno bolje rezultate od osoba čiji je unos ovih vrijednih masti bio minimalan.

Kako odabrati i pripremiti školjke?

Ako smo vas uvjerili u sve blagodati ovih morskih riznica nutrijenata i potaknuli na kupnju školjaka ovog vikenda na tržnici, svakako je važno obratiti pažnju na način odabira svježih školjaka. Svježa zdrava školjka mora imati čvrsto zatvoreni poklopac, što znači da je živa i svojim mišićima čvrsto drži ljušture zajedno. Bilo da ste odabrali dagnje, kamenice, vongole ili jakobove kapice, čuvajte ih na ledu ili u slanoj otopini do termičke obrade.

Nakon što ih očistite od končića i isperete pod mlazom hladne vode, pripremite ih na različite načine od klasične buzare ili brudeta do juha, tjestenina, rižota ili toplih i hladnih salata s različitim povrćem i žitaricama. Ako pak imate potpuno svježe primjerke kamenica, možete ih servirati sirove samo s nekoliko kapi limunova soka.

Nutricionistički tim Vitaminoteke

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo