Prenosimo priču Glasa Istre o gotovo potpunom nestanku posla umaških ribara. Ribari ovih dana ne izlaze na more, ne samo zbog jake bure, već i zato što se 95 % njihova ulova uobičajeno izvozi u Italiju. Na žalost, ta se brojka sada svela na minimum.

Ribe ima, ali začudo Istrijani ne kupuju toliko ribe kao što se pretpostavlja, kaže Danilo Latin, savudrijski ribar. Ribarske brodice su usidrene i ribari isplovljavaju kako bi ribarili samo za osobne potrebe, potrebe svojih susjeda i prijatelja. Latin se osvrće na domaće istarsko tržište ističući odmah da u nas, nažalost, ne postoji razvijena kultura prehrane ribom.

Također ističe kako je puno mogućih faktora razlog tomu, ali mišljenja je kako u posljednje vrijeme tomu osobito kumuje brza prehrana, junkfood, kao i favoriziranje ribljih namirnica u nekim prestižnim restoranima. Mnogima se riba ne pripravlja u vlastitoj kuhinji jer je priprema zahtjevna i zaudara im stan, pa ju preferiraju pojesti u finim restoranima. Navodi i kako se s druge strane se svi bave sportom, odlaskom u teretane i zdravim životom, dok vrlo malo vremena posvećuju zdravoj prehrani, konkretno konzumiranju svježe i divlje ribe.

Ostatak zanimljivog članka pročitajte OVDJE.

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo