Photo: Pinku fish & wine

Slobodnadalmacija.hr upoznaje nas s novim posebnim restoranom. Spoj lokalnih namirnica, modernih kulinarskih tehnika i prostora natopljenog poviješću zvuči kao stvarno dobra ideja za restoran. Upravo takav otvoren je prije koji tjedan na najboljem mogućem mjestu za riblji restoran: točno nasuprot legendarne splitske ribarnice. Uz dužno poštovanje prema njenoj povijesti i osobitostima, naravno.

Poštovanje itekako primjetno na jelovniku na kojem su se našle neke pomalo zanemarene riblje vrste poput bežmeka, tabinje i kokota, ali i u interijeru. Peškarija je u svakom segmentu restorana, gotovo kao njen nastavak, od radne plohe, ujedno i površine za posluživanje koja oponaša starinske kamene banke splitske Peškarije, preko metalnih polica koje oponašaju nosivu konstrukciju Peškarije, do motiva ribljih ljuski na pultu pa do zanimljivih murala, inače rada poznatog splitskog tattoo umjetnika Tihe El Magica, koji su, doduše, nadahnuti japanskom umjetnošću, no umjesto zlatnih ribica i lopoča prikazuju hobotnice, tunu, lozu i maslinu…

Jesmo rekli da se zove Pinku? Svima koji znaju što je pravo guštanje, isprobavanje novih okusa, otkrivanje finih nijansi, uspoređivanje… odmah će biti jasno zašto se zove baš tako. Onima kojima nije, preporučujemo da odu i provjere. Mi jesmo. Vlasnik Frane Delić tom nam je prigodom objasnio cijeli zanimljivi koncept svoje zalogajnice, jer službeno se tako ‘vodi’.

– Pinku je zamišljen kao ‘full’ riblji restoran baziran na starinskim lokalnim namirnicama pripremljenima na suvremen način, a na isti smo način pristupili i uređenju interijera, povezjući starinske detalje s modernima te u konačnici, kad smo ga ogolili, otkrivajući  izvorni zid, navodno niz 13. stoljeća – priča nam vlasnik te objašnjava kako je riječ o prostoru nekadašnje mesnice, s tradicijom od preko 200 godina. Prije nego ju je 1960-ih preuzeo bivši Mesopromet, držala ju je splitska obitelj koja se kroz tri generacije bavila tim poslom. I, eto malo poetske pravde, sad nema veze s mesom, nego s ribom.

Ostatak zanimljivog članka pročitajte OVDJE.

Autor: Tea Sumić Miletić

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo