Artritis u većini slučajeva predstavlja upalnu bolest. Kada zglobovi nateknu, postanu crveni i vrlo topli na dodir, to znači da su u tijelu trenutno aktivni upalni procesi. Uzroci pojave ovog neugodnog i bolnog stanja za sada nisu u potpunosti rasvijetljeni, ali se smatra da, osim dobi, važnu ulogu imaju i debljina, genetska predispozicija te spol.

Naše prehrambene navike i hrana koju jedemo mogu imati veliki utjecaj na artritis. Naime, pažljivim odabirom namirnica možemo smanjiti upalno stanje i kontrolirati simptome artritisa, a „zlatnu medalju“ u kategoriji zaštitnice od upalnog stanja kod artritisa zasluženo nosi mediteranska prehrana. Znanost je tako potvrdila da prakticiranje mediteranskog modela prehrane može pomoći smanjiti bolove i ukočenost u zglobovima, kao i općenito unaprijediti zdravlje osoba koje boluju od artritisa.

Mediteranska prehrana pruža obilje namirnica koje sadrže ključne protuupalne spojeve, a među njima se posebno ističu esencijalne omega – 3 masne kiseline koje nalazimo u plavoj ribi, kao što je tuna.

Tuna – riznica blagotvornih omega-3 masnih kiselina

Tuna je nutritivno vrlo bogata namirnica – dobar je izvor proteina, minerala i vitamina B skupine, no vjerojatno je najpoznatija kao jedan od najvrjednijih izvora omega – 3 masnih kiselina, a u koje ubrajamo znamenite eikozapentaensku (EPA) i dokozaheksaensku (DHA) masnu kiselinu.

Omega – 3 masne kiseline izuzetno su poželjne masti u prehrani osoba s artritisom, ali i drugim upalnim stanjima. Pokazalo se kako EPA i DHA mogu smanjiti proizvodnju upalnih spojeva koji razaraju hrskavicu, što ih čini moćnim oružjem u borbi protiv simptoma artritisa. Ove vrijedne masne kiseline u našem tijelu međudjeluju sa imunosnim stanicama leukocitima i enzimima citokinima koji igraju važnu ulogu u upalnom odgovoru.

Protuupalni učinak omega – 3 masnih kiselina nije nam samo od koristi kod olakšanja simptoma artritisa, već i u prevenciji drugih bolesti povezanih s upalnim stanjem, kao što su bolesti srca. To je vrlo važno ako uzmemo u obzir da su ove vrste bolesti vrlo često istovremeno prisutne u organizmu. Omega – 3 masne kiseline mogu utjecati na smanjenje razine triglicerida u krvi, povećati razinu dobrog, HDL kolesterola, kao i lagano utjecati na smanjenje razine krvnoga tlaka.

Tuna se može pohvaliti i udjelom kvalitetnih proteina koji sadrže obilje esencijalnih aminokiselina. Među ostalim vrstama proteina, vrijedno je izdvojiti kolagen. Ovaj najzastupljeniji protein u našem tijelu ima brojne uloge, a među njima se ističe uloga u izgradnji zglobova. Kako starimo, proizvodnja kolagena u našem tijelu se smanjuje zbog čega ga je poželjno unositi „izvana“, odnosno prehranom.

Važno je istaknuti kako je tuna jedna od vrsta riba koje su ujedno bogate i vitaminom D. Nedostatak ovog vitamina povezuje se s povećanim rizikom od razvoja artritisa, a ukoliko ga unosimo u dovoljnim količinama, može pomoći spriječiti oštećenje hrskavice.

U svrhu očuvanja našeg cjelokupnog zdravlja ribu se preporuča konzumirati barem dva puta tjedno u količini od 170 g, a poželjno je da barem jednom u tjednu to bude plava riba poput tune.

Nutricionistički tim Vitaminoteke

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo