Poznato je da kada je zdravlje u pitanju, riba predstavlja poželjnu namirnicu i čini dio jednog od najzdravijih modela prehrane na svijetu, a to je Mediteranska prehrana. Riba je bogata proteinima visoke kakvoće, sadrži vitamine poput vitamina D i korisne masti poput omega-3 masnih kiselina. Utjecaj ribe i omega-3 masnih kiselina na zdravlje intenzivno se istražuje i čini se da ova namirnica, i vrijedne masti koje sadrži, štiti od bolesti smanjujući rizik od bolesti srca i krvnih žila, karcinoma i Alzheimerove bolesti. Rezultati američkog istraživanja objavljenog 2018. dodatno su učvrstili uvjerenje o ribi kao iznimno vrijednoj namirnici, a istraživanje se bavilo proučavanjem utjecaja konzumacije ribe na životni vijek.

Detalji znanstvenog istraživanja

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Internal Medicine koje je obuhvatilo gotovo pola milijuna ispitanika trajalo je čak 16 godina. Tijekom tog vremena znanstvenici su uzimali podatke o prehrani ispitanika i pratili njihovo zdravstveno stanje. Analiza rezultata pokazala je da viši unos ribe i omega-3 masnih kiselina smanjuje ukupnu smrtnost. Naime, muškarci koji su jeli najviše ribe imali su 9% niži rizik od smrtnosti u usporedbi s muškarcima koji su jeli najmanje ribe. Kada su znanstvenici napravili detaljniju analizu otkrili su da su ispitanici s najvišim unosom ribe imali:

  • 10% niži rizik smrtnosti od bolesti srca i krvnih žila

  • 6% niži rizik smrtnosti od karcinoma

  • 20% niži rizik smrtnosti od respiratornih bolesti

  • 37% niži rizik smrtnosti od bolesti jetre

Slični su rezultati zabilježeni kod žena. Žene koje su jele najviše ribe imale su 10% niži rizik smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti i 38% niži rizik smrtnosti od Alzheimerove bolesti, u usporedbi sa ženama koje su jele najmanje ribe.

Znanstvenici su također napravili i izračun zastupljenosti omega-3 masnih kiselina u prehrani svakog ispitnika i došli do zaključka da su muškarci koji su konzumirali najviše omega-3 masnih kiselina imali 15% sniženi rizik smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, dok je kod žena rizik bio snižen 18%.

Ovo istraživanje je najveće istraživanje do sada objavljeno o utjecaju ribe na dugovječnost, a dobiveni dokazi su prilično snažni zbog velikog broja ispitanika obuhvaćenih studijom, kao i ukupnog broja smrti te dugim trajanjem.

Nije sva riba jednako korisna za zdravlje

Naime, dobiveni rezultati ne odnose se na prženu ribu. Rezultati su pokazali da unos pržene ribe kod muškaraca ne utječe na rizik od smrtnosti, no kod žena je zabilježeno da viši unos pržene ribe povećava rizik smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, smrtnosti od plućnih bolesti i ukupne smrtnosti. Čini se da prženje poništava blagotvorno djelovanje omega-3 masnih kiselina, stoga za dugovječnost ribu valja pripremati kuhanjem ili pečenjem u pećnici.

Nutricionistički tim Vitaminoteke

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo