Autor: Mateja Domitrović

Ništa nije bolje od svježih srdela ili inćuna. Kada se prepune kašete ove ribe pojave u ribarnicama, treba ostaviti sve kuharske planove za sobom i posvetiti se definitvno najpovoljnijem ribljem mesu.

Jer, riba je isto meso, nemojmo se zavaravati. I to meso koje našem organizmu daje puno više korisnog od onoga što se kupuje u mesnicama i to za puno manje novaca. Riba je najbolji mogući izbor koji si možete i trebate redovito priuštiti. 

Među sitnu plavu ribu spadaju i papaline koje se također mogu naći u ponudi te male, mini lokarde ili šaruni koji frigani ili pečeni s krumpirima ili povrćem u pećnici predstavljaju obrok za prste polizati.

Najčešće srdele, inćune i svu drugu sitniju plavu ribu frigamo, tj. pržimo u dubokom ulju. No, ako ste za još zdraviju verziju posložite te male ribe jednu do druge u posudu za pečenje, prelijte maslinovim uljem, dodajte malo bijelog vina i vode, krišku, dvije limuna, peršinov list, ružmarin, timijan, što god želite i volite, pokrijte alufolijom i pecite u pećnici. Dobiti ćete na pola kuhanu i na pola pečenu ribu u divnom umaku. Malo kruha za umakanje u sokove od pečenja, kuhani krumpir ili najobičnija krumpir salata i senzacionalan ručak je na stolu.

Nadalje, nema nište slađe od lešanih iliti kuhanih inćuna. Cijena ovog jela je prava sitnica, za deset do petnaest kuna osladiti ćete se poput kralja ili kao da jedete u nekom dobrom ribljem restoranu, no nažalost ni u jednom ga nemaju u ponudi. Dakle, u lonac stavite malo maslinova ulja, narezani luk i češnjak, na grubo nasjeckani peršinov list, naribanu mrkvu, korijen peršina, a ako želite i malo bijelog vina te rajčice kad joj je sezona pa stavite kuhati na laganu vatru. Kada je povrće omekšalo dodajte očišćene inćune i kuhajte maksimalno pet minuta. Ovakav obrok dobar je i drugi dan ako vam štogod ostane, samo ga ostavite u hladnjaku.

No, od tih istih inućuna ili srdele možete pripremiti razne namaze, usoliti ih, pripremiti gusti brudet, možete ih pohati, puniti i to najjeftinijim punjenjem od krušnih mrvica, češnjaka i peršinovog lista pa zapeći u pećnici. Ili ih samo pospite mješavinom nasjeckanog straog kruha, maslinova ulja, češnjaka, peršina i začina. Očistite pečene srdele i posložite ih na tostirani kruh namazan češnjakom i maslinovim uljem uz dodatak rajčice ili ih poslužite sa šalšom i palentom.

Srdele, inćuni i sva ostala sitna riba koju ćete pronaći u ribarnicama ili direktno kod svojih ribara najbolji je mogući izbor za idealan ručak. Ova riba vrijedi više od bilo kojeg skupocjenog morskog komada, jer od njih ne zaostaje ni okusom ni svim drugim, nutricionističkim i zdravstevnim vrijednostima i dobrobitima. Jedina razlika je što je mala, no zato je velika po svemu ostalome. Treba jesti ono što vrijedi jer upravo je to vrijedno za naše tijelo, a njemu, odnosno sebi želimo samo najbolje, zar ne?

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo