Autor: Mateja Domitrović

Zimnicu obično pripremamo krajem ljeta, no riblju zimnicu, pogotovo onu od plave ribe, kao što je srdela i inćun, možete pripremiti i puno ranije, takoreći cijele godine.

Što se tiče konzerviranja ribe kod kuće, odnosno njenog čuvanja na dulji rok, osim spomenute sitne plave ribe tu su još u prvom planu i skuše, lokarde i palamida koje spadaju u kategoriju jeftinije, no nimalo lošije ribe u odnosu na one razvikane, skupocjene komade. Sitnu plavu ribu, srdelu i inćune možete usoliti.

Kako usoliti ribu?

Postupak je vrlo jednostavan, toliko da ga može napraviti baš svatko. Potrebna vam je plastična ili limena posuda s poklopcem, zapremnine nekoliko litara. Ribu treba očistiti, iako je u Dalmaciji čak i ne čiste, već je cijelu stavljaju jednu do druge u dva reda, zatim pokrivaju solju i tako redom dok se ne potroše svi sastojci. Na vrhu mora biti sol, nakon čega se pripremljena riba poklopi te se stavi kamen za pritisak i ostavi dva do tri mjeseca do prve konzumacije.

Usoljena riba jede se uz maslinovo ulje, masline, kapare, ukiseljeni motar, a može se dodavati i u umake za tjestenine, rižota, razne morske šugove, na bruskete ili u paštete.

Kako konzervirati ribu u ulju?

Skušu, lokardu i palamidu posložite u komadima u lonac, dodajte sol, vodu, kvasinu, peršinov list, ružmarin, lovor, a kad je riba kuhana procijedite je, posložite u sterilizirane staklenke, dodajte začine po želji i zalijte uljem. Također, ribi možete dodati i povrće, poput luka, češnjaka, rajčica ili pelata, po mrkve, graška, obavezno maslinovo ulje, mediteranske začine i sve poslagati u sterilizirane staklenke. Ovako konzerviranu ribu čuvajte na hladnom mjestu ili još bolje u hladnjaku, a može i u zamrzivaču.

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo