Autor: prof.dr.sc. Darija Vranešić Bender

Mnoge žene u ovom specifičnom i osjetljivom razdoblju života zbog raznih dostupnih informacija imaju bojazan od konzumacije ribe, no odgovor na ovo pitanje je vrlo jednostavan. Riba je vrlo poželjna namirnica na jelovniku trudnica i dojilja.

Blagodati konzumacije ribe

Brojna istraživanja pokazuju kako riba osigurava cijeli niz hranjivih tvari koje su izrazito važne za razvoj fetusa. Riba sadrži nizak udio zasićenih masti i obilje visokokvalitetnih i lako probavljivih proteina, izvanredan je izvor vitamina B3, B12, D i A te minerala kalcija, željeza, cinka, kalija, fosfora te jedan od najznačajnijih izvora selena.

Posebna se važnost pridaje sadržaju esencijalnih omega – 3 masnih kiselina u ribi, eikozapentaenskoj (EPA) i dokozaheksaenskoj (DHA) masnoj kiselini, te njihovom utjecaju na kognitivne sposobnosti djeteta i prevenciju kardiovaskularnih, malignih i kroničnih upalnih bolesti. Zanimljivo je kako se tijekom trećeg tromjesečja otprilike 50 – 60 mg DHA dnevno kroz placentu prenosi iz majčinih zaliha do fetusa te se posebice koncentrira u mozgu i određenim dijelovima oka. Upravo se zato smatra da DHA ima kritičnu ulogu u rastu i funkcionalnom razvoju mozga. Također, poznato je kako adekvatan unos omega – 3 masnih kiselina može smanjiti rizik od niske porođajne mase i preranog poroda.

No, blagodati konzumacije ribe ne očituju se samo na zdravlje djeteta, već i buduće majke, odnosno dojilje. Istraživanja su naime pokazala kako trudnice koje unose dovoljno omega – 3 masnih kiselina imaju manji rizik od preeklampsije, a dojilje koje konzumiraju dovoljno namirnica bogatih omega – 3 masnim kiselinama, kao što je riba, imaju manje šanse za razvoj poslijeporođajne depresije.

Opasnost od žive u ribi

Unatoč spomenutim blagodatima konzumacije ribe, postoji bojazan od konzumacije ribe tijekom trudnoće i razdoblja dojenja zbog sadržaja žive u određenim vrstama ribe. Naime, živa je poznati teški metal koji može ozbiljno naškoditi razvoju djetetova mozga i živčanog sustava.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) i Agencija za zaštitu okoliša izdale su još 2004. godine zajedničko upozorenje koje se odnosi na trudnice, dojilje, žene koje nastoje zanijeti te djecu. U upozorenju je stajalo kako ove rizične skupine trebaju izbjegavati ribu i plodove mora koji sadrže povišenu koncentraciju žive. Poglavito se mislilo na velike ribe koje dugo žive, poput morskog psa, sabljarke, skuše, tune. Krovna američka organizacija za hranu i lijekove, FDA, 2017. godine objavila je dugo očekivane konkretne smjernice za siguran unos ribe u trudnoći. Novost u američkim smjernicama jest podjela ribe u tri kategorije: najbolji izbor, dobar izbor i vrste koje valja izbjegavati u trudnoći.

Riba koja je sigurna za konzumaciju

Na popisu ribe i morskih plodova koji su sigurni i najbolji izbor za trudnice i dojilje nalaze se:
• srdele
• inćuni
• oslić
• pastrva
• škampi

Ove vrste riba i morskih plodova možemo naći u našem moru i rijekama, a trudnicama i dojiljama se preporučuje da ih konzumiraju u količini od 2 do 3 serviranja tjedno. Važno je napomenuti da jedno serviranje odgovara količini ribe od otprilike 120 grama.

Razbijanje mitova – tuna u trudnoći

Uvriježeno je mišljenje kako bi svaka nova trudnica iz svoje uobičajene prehrane trebala izbaciti tunu. Međutim, nove smjernice pokazuju da to ipak nije u potpunosti točno. Naime, tuna, posebice vrsta tune žutih peraja, prema novim smjernicama smještena je u kategoriju ribe koja je dobar izbor za trudnice i dojilje. Zanimljivo je da tuna žutih peraja obitava i u našem moru te se preporuča konzumirati je u količini od jednog serviranja tjedno.

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo